Παρά την έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι συνομιλούν με Ιρανούς εκπροσώπους για συνεργασία στην αντιμετώπιση της κατάστασης στο Ιράκ, το Πεντάγωνο αναφέρει σήμερα ότι η Ουάσινγκτον δε σχεδιάζει να συντονίσει ενδεχόμενη στρατιωτική δράση στο Ιράκ με τη βοήθεια του Ιράν.

«Δεν υπάρχει απολύτως καμία πρόθεση, κανένα σχέδιο για το συντονισμό των στρατιωτικών δράσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, αντιναύαρχος Τζον Κίρμπι. «Είναι πιθανόν στο περιθώριο αυτών των συνομιλιών να έχουμε συζητήσεις (με τους Ιρανούς) για την κατάσταση στο Ιράκ», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν στη Βιέννη μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) και της Τεχεράνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Νωρίτερα πάντως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, σε συνέντευξή του στο Yahoo! News είχε δηλώσει ότι «δεν αποκλείει τίποτα που μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικό» ερωτηθείς για μια ενδεχόμενη συνεργασία της Ουάσινγκτον με την Τεχεράνη.

Ο Κίρμπι απέφυγε να διευκρινίσει εάν οι θέσεις του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι αλληλοσυγκρουόμενες, αναφέροντας μόνο ότι «είδε τα σχόλια του υπουργού Κέρι» και ότι ο μοναδικός συνομιλητής της αμερικανικής κυβέρνησης για το θέμα αυτό είναι η Ιρακινή κυβέρνηση και οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης