ΗΠΑ: Το shutdown επηρέασε τις υπηρεσίες πληροφοριών

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 1 Οκτωβρίου 2013, 21:43
ΗΠΑ: Το shutdown επηρέασε τις υπηρεσίες πληροφοριών
Πάνω από το 70% των πολιτικών υπαλλήλων στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κρίθηκε ότι ανήκει στο "μη απολύτως απαραίτητο" προσωπικό και τέθηκε από σήμερα σε υποχρεωτική αργία λόγω του κλεισίματος των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, ανέφεραν τρεις αξιωματούχοι.

Οι υπηρεσίες που επηρεάζονται από το μέτρο αυτό είναι η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA), η Εθνική Διεύθυνση Πληροφοριών (DNI) και άλλες 15. Η CIA αναμένεται ότι θα δώσει υποχρεωτική άδεια σε περίπου 12.500 πολιτικούς υπαλλήλους, όμως δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένα στοιχεία για τις άλλες υπηρεσίες, ανέφερε μία από τις πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς. Τόσο η CIA όσο και ο Λευκός Οίκος απέφυγαν να σχολιάσουν το θέμα.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, το μέτρο δεν αφορά τους ένστολους στρατιωτικούς. Ορισμένες μεγάλες κατασκοπευτικές υπηρεσίες που ελέγχονται από το Πεντάγωνο απασχολούν περισσότερους στρατιωτικούς παρά πολιτικούς υπαλλήλους. Σ΄ αυτές περιλαμβάνονται η Υπηρεσία Αμυντικών Πληροφοριών (DIA) και η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA), οι υποκλοπές και οι παρακολουθήσεις της οποίας ήρθαν πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας, μετά τις αποκαλύψεις στις οποίες προέβη ο πρώην τεχνικός σύμβουλός της, Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ο Σον Τέρνερ, ο εκπρόσωπος της DNI, απέφυγε να συζητήσει συγκεκριμένα στοιχεία για τις υποχρεωτικές άδειες, παραδέχτηκε όμως ότι η απόδοση των υπηρεσιών αυτών θα επηρεαστεί εάν συνεχιστεί το κλείσιμο της κυβέρνησης. "Η ικανότητά τους να εντοπίζουν απειλές και να παρέχουν πληροφορίες για ένα ευρύ φάσμα αποφάσεων που αφορούν την εθνική ασφάλεια θα περιοριστεί για όσο διαρκέσει" αυτή η κατάσταση, είπε, επισημαίνοντας ότι οι ελάχιστοι υπάλληλοι που θα συνεχίσουν να εργάζονται "θα φτάσουν στα όριά τους και θα υποχρεωθούν να επικεντρωθούν μόνο στις πιο κρίσιμες ανάγκες".

Η υποχρεωτική άδεια 800.000 υπαλλήλων του ομοσπονδιακού κράτους είχε επιπτώσεις και στην δημοσιοποίηση οικονομικών στοιχείων, αφήνοντας στο σκοτάδι τους επενδυτές. Πολλά από αυτά τα δεδομένα, από τα ποσοστά της ανεργίας μέχρι τις αποδόσεις των καλλιεργειών, δεν θα δίνονται στη δημοσιότητα για όσο διάστημα διαρκέσει το κλείσιμο των υπηρεσιών.

Η Υπηρεσία Οικονομικών Αναλύσεων, που δημοσιοποιεί στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη, έκλεισε τον ιστότοπό της τη νύχτα και δεν εξέδωσε μια έκθεση για την οικοδομική δραστηριότητα που επρόκειτο να δοθεί στη δημοσιότητα το πρωί. Επίσης, η υπηρεσία που επρόκειτο να ανακοινώσει στοιχεία για την απασχόληση την Παρασκευή, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να δημοσιοποιήσει τίποτα μέχρι να ξαναρχίσει κανονικά η λειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών. "Κατά την περίοδο του κλεισίματος η BLS δεν θα συλλέγει δεν θα δεδομένα, δεν θα εκδίδει ανακοινώσεις, ούτε θα απαντά στα ερωτήματα του κοινού. Ο ιστότοπός της θα ενημερωθεί ξανά όταν ξαναρχίσουν τη λειτουργία τους οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες" ανέφερε.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 1 Οκτωβρίου 2013, 21:47