Νεκρός μέσα στο κελί του εντοπίστηκε ένας κρατούμενος στις φυλακές του Γκουαντάναμο, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το άψυχο σώμα του άνδρα βρέθηκε από σωφρονιστικούς υπαλλήλους το Σάββατο, ανεβάζοντας στους 9 τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που εντοπίζονται νεκροί μέσα στις εγκαταστάσεις από το 2002, όταν και ξεκίνησε η λειτουργία τους. Το όνομα και η εθνικότητά του δεν έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με ανακοίνωσή της η διοίκηση των φυλακών επισημαίνει ότι δεν πρόκειται για κάποιον από αυτούς που δικάζονται από το ειδικό στρατοδικείο για εγκλήματα πολέμου.

Ο κρατούμενος βρισκόταν στην Πτέρυγα 5, στις εγκαταστάσεις Υψίστης Ασφαλείας, όπου κρατούνται όσοι έχουν κατηγορηθεί πως παρέβησαν τους κανονισμούς των φυλακών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση είχε επιτεθεί σ’ έναν φρουρό με ένα «κοκτέιλ σωματικών υγρών», ενώ παλαιότερα έκανε απεργία πείνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι φυλακές του Γκουαντάναμο ιδρύθηκαν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, προκειμένου να οδηγούνται εκεί άνθρωποι που θεωρούνται ότι διατηρούν διασυνδέσεις με οργανώσεις που σχεδιάζουν επιθέσεις κατά δυτικών στόχων (π.χ. Αλ Κάιντα). Από τους 779 άνδρες που μεταφέρθηκαν επίσημα εκεί, σήμερα απομένουν 167.

Ακτιβιστικές οργανώσεις έχουν επανειλημμένα ζητήσει το κλείσιμο των συγκεκριμένων φυλακών.

Διαβάστε επίσης:
Πυρά κατά των Η.Π.Α. για το Γκουαντάναμο, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2012, 00:46

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης