Το «πράσινο» φως για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας στα θύματα της υπερκαταιγίδας «Sandy» άναψε η Βουλή των Αντιπροσώπων, ύστερα από ημέρες έντασης λόγω καθυστερήσεων στην έγκριση του πακέτου ύψους 9,7 δισ. δολαρίων.

Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, η βοήθεια έχει στόχο να εγγυηθεί την καταβολή αποζημιώσεων από ασφαλιστικές εταιρείες, τα αποθεματικά των οποίων βρίσκονταν στο «κόκκινο» και υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο να κηρύξουν στάση πληρωμών μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Το μέτρο «πέρασε» από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με 354 ψήφους υπέρ και 67 κατά, στη σκιά των έντονων διαβουλεύσεων για τον προϋπολογισμό και τη φορολόγηση των πλουσίων, που οδήγησε τη χώρα ένα βήμα πριν τον λεγόμενο «δημοσιονομικό γκρεμό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόλις ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες πολιτικών οι οποίοι εκλέγονται σε περιοχές που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ο επικεφαλής του συγκεκριμένου νομοθετικού Σώματος, John Boehner, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει μια νέα ψηφοφορία μέσα στον Ιανουάριο για την έγκριση ή μη ενός συνολικού αιτήματος οικονομικής βοήθειας, ύψους 60 δισ. δολαρίων, στους πληγέντες.

Η υπερκαταιγίδα «Sandy» κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 120 ανθρώπους τον περασμένο Οκτώβριο κατά το πέρασμά της από τις Η.Π.Α., προκαλώντας τεράστιες ζημιές σε κατοικίες και αφήνοντας για εβδομάδες εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους χωρίς ρεύμα. Πρόκειται για τη χειρότερη φυσική καταστροφή από τον τυφώνα «Katrina», ο οποίος είχε πλήξει τη Νέα Ορλεάνη το 2005.

Το… μαρτύριο της σταγόνας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βουλευτές από τις πολιτείες της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ είχαν εκφράσει νωρίτερα τα έντονα παράπονά τους για το γεγονός ότι όταν σημειώθηκε η καταστροφή από τον τυφώνα «Katrina», χρειάστηκαν μόλις 10 ημέρες για να εγκριθεί οικονομική βοήθεια, ύψους 50 δισ. δολαρίων, για τους πληγέντες, ενώ στην περίπτωση της υπερκαταιγίδας πέρασαν κάτι παραπάνω από δύο μήνες προκειμένου να ληφθεί κάποια απόφαση.

«Πώς τολμάτε να βρίσκεστε εδώ και να κάνετε τον κόσμο να πιστεύει ότι όλα είναι εντάξει;», είπε έξαλλος ο βουλευτής των Δημοκρατικών από το Νιου Τζέρσεϊ, Bill Pascrell, καλώντας τους «σκεπτικιστές» Ρεπουμπλικάνους να ψηφίσουν υπέρ του πακέτου οικονομικής βοήθειας.

«Αν και είμαστε ικανοποιημένοι με αυτή την πρόοδο, σήμερα ήταν απλά μια προκαταβολή και πλέον πρέπει να πάμε ακόμα πιο πέρα, ψηφίζοντας υπέρ του τελικού και πιο ολοκληρωμένου νομοσχεδίου για την οικονομική βοήθεια», εξήγησαν σε κοινή τους ανακοίνωση ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Chris Christie και ο ομόλογός του της Νέας Υόρκης, Andrew Cuomo.

Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, 144.000 άνθρωποι έχουν υποβάλει αίτηση για αποζημίωση, με πολλούς όμως να μην έχουν λάβει όλα τα χρήματα που προβλέπονται από τα συμβόλαιο τα οποία είχαν υπογράψει.

«Αρκετός κόσμος περιμένει ακόμα να πληρωθεί. Κοιμούνται σε ενοικιαζόμενα δωμάτια. Δεν είναι χαρούμενοι. Θέλουν να δουν τη ζωή τους να επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς και μέχρι στιγμής δεν βλέπουν καμία προοπτική στην ανακούφιση των πληγών τους», εξήγησε από την πλευρά του ο βουλευτής Frank LoBiondo, ο οποίος είναι υπεύθυνος για περιοχές που υπέστησαν σημαντικές καταστροφές όπως η παραθαλάσσια ζώνη του Ατλάντικ Σίτι.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων, John Boehner η επόμενη ψηφοφορία για την έγκριση του πακέτου, ύψους 60 δισ. δολαρίων, θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιανουαρίου.

Διαβάστε επίσης:
Το τελικό κόστος της υπερ-καταιγίδας Σάντυ, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2012, 09:21
Νέα Υόρκη: Οικονομική ενίσχυση για την αποκατάσταση των ζημιών από τον «Sandy», Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012, 00:28
«Δακτύλιος» στα πρατήρια υγρών καυσίμων της Νέας Υόρκης, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2012, 00:26

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης