Για πρώτη φορά από την εισβολή της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, καταγράφεται αλλαγή της επίσημης αμερικανικής θέσης. Ο αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία μίλησε την Παρασκευή στο ΡΙΚ και είπε ότι είναι θέση πλέον της Ουάσιγκτον η απόσυρση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros από την κυπριακή AOZ και η ακύρωση της τουρκικής νότας. Εξέφρασε μάλιστα τη θέση ότι «το Barbaros παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας και τη νομιμότητα».

Ο Τζον Κόνιγκ δήλωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν τηρούν ίσες αποστάσεις μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι είναι ξεκάθαρη η αμερικανική θέση όσον αφορά τα δικαιώματα της Κύπρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στήριξε παράλληλα και τη θέση του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Άιντε, για τερματισμό της έντασης.

Όπως μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου, η θέση αυτή είναι πάντως λίγο επικίνδυνη επειδή ο κ. Αιντε προσπαθεί να συνδέσει το φυσικό αέριο με την αποχώρηση του Barbaros, μία εισήγηση που απορρίπτει ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο αμερικανός πρέσβης απέρριψε και την τουρκική θέση για λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Απέρριψε επίσης τους ισχυρισμούς ότι η Αμερική δεν επιθυμεί τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης: Ευρωκοινοβούλιο: Να αποσύρει η Τουρκία τα πλοία της από την Κυπριακή ΑΟΖ
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2014, 16:21

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης