ΗΠΑ: Δεν θα παραταθούν οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 27 Μαΐου 2015, 23:58
ΗΠΑ: Δεν θα παραταθούν οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα εξετάσει το ενδεχόμενο παράτασης των συζητήσεων για την επίτευξη συμφωνίας σε ό,τι αφορά τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, ανέφερε την Τετάρτη το State Department παρά τις υπόνοιες εκ μέρους της Γαλλίας και του Ιράν ότι οι συζητήσεις μπορεί να συνεχιστούν τον Ιούλιο.

«Δεν βλέπουμε καμία παράταση πέραν της 30ης Ιουνίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του State Department Τζεφ Ράθκε σε συνέντευξη Τύπου.

Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκτιμά ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις που διαπραγματεύονται με την Τεχεράνη μπορούν να επιτύχουν μια συμφωνία εντός της προθεσμίας που έχουν καθορίσει τα μέρη.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι σχεδιάζει να ταξιδέψει την 30ή Μαΐου στη Γενεύη για να συναντηθεί με τον Ιρανό ομόλογο του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ , σε έναν ακόμη γύρο των συνομιλιών, εβδομάδες πριν την λήξη της προθεσμίας.

Με την επανεκκίνηση των συνομιλιών στην Βιέννη σήμερα για το γεφύρωμα του χάσματος των διαπραγματευτικών θέσεων, η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε τις δηλώσεις του ανώτερου Ιρανού διαπραγματευτή Αμπάς Αραγτσί, πως η προθεσμία μπορεί να επεκταθεί, σε απάντηση των σχολίων του Γάλλου πρέσβη Ζεράρ Αρό.

Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε πως η κυβέρνηση της Γαλλίας δεν θα αποδεχθεί τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν εάν η Τεχεράνη αρνηθεί να επιτρέψει επιθεωρήσεις στις στρατιωτικές της εγκαταστάσεις, μία εβδομάδα αφότου ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν απέκλεισε κάθε έλεγχο των εγκαταστάσεων αυτών.

Την περασμένη εβδομάδα ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, απέκλεισε το ενδεχόμενο επιθεωρήσεων του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας και την υποβολή επιστημόνων σε διαδικασίες ερωταπαντήσεων, κάνοντας λόγο για ένα ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και προάσπισης των ιρανικών εθνικών συμφερόντων.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 27 Μαΐου 2015, 23:58