Υπάρχει μια πανάρχαια φυλή νομάδων στην Αφρική, που ασπάστηκε τον ισλαμισμό αλλά η προοδευτικότητα με την οποία είναι δομημένη η κοινωνία τους, θα έκανε ακόμα και κάποιους «δυτικούς» να… ντρέπονται. Πρόκειται για τους Τουαρέγκ. Αν και η θρησκεία τους επιβάλλει πολύ αυστηρούς κανόνες συμπεριφοράς, στη συγκεκριμένη φυλή οι γυναίκες μπορούν να έχουν ερωτικές σχέσεις με πολλούς συντρόφους καθώς και να διατηρούν την περιουσία τους σε περίπτωση διαζυγίου.

Στη φυλή αυτή, οι άνδρες καλύπτουν το πρόσωπό τους και όχι οι γυναίκες, όπως γίνεται στον υπόλοιπο μουσουλμανικό κόσμο, καθώς «οι γυναίκες είναι όμορφες και οι άντρες θέλουν να βλέπουν το πρόσωπό τους», όπως εξηγούν οι ίδιοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τα πανάρχαια χρόνια (οι Τουαρέγκ προέρχονται από τους αρχαίους Βέρβερους), οι γυναίκες της φυλής απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα – και ερωτική ελευθερία πριν από το γάμο- όπως και οι άντρες.
Και διατηρούν όχι μόνο το δικαίωμα να χωρίσουν αυτές από τον άνδρα τους – κάτι καθόλου σπάνιο- αλλά να κρατήσουν την περιουσία τους, περιλαμβανομένου και των… παιδιών!

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το μυθικό πρόσωπο από το οποίο προήλθε η συγκεκριμένη φυλή, ήταν γυναίκα, η βασίλισσα Tin Hinan…

Ένα πολύ παράξενο έθιμο που έχουν, ενδεικτικό της σεβάσμιας θέσης που κατέχουν οι γυναίκες στην κοινωνία τους, είναι το γεγονός ότι θεωρείται αγένεια να τρώει ένας άνδρας μπροστά σε μια γυναίκα με την οποία… δεν μπορεί να έχει, για διάφορους λόγους, σεξουαλικές επαφές!

Η υπερηφάνεια, η ευγένεια και η φιλοξενεία είναι βασικά από τα χαρακτηριστικά της κουλτούρας τους: τόσο πολύ που, ακόμη κι αν διψούν, αν δεν τους προσφέρουν νερό, δεν θα το ζητήσουν οι ίδιοι.

Η φυλή αυτή βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς στην περιοχή τους – νότιοδυτική Λιβύη, Μάλι και Νιγηρία, δραστηριοποιούνται οι ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις Ισλαμικό Χαλιφάτο και Μπόκο Χάραμ.

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης