Όταν το GPS εμφανίστηκε για πρώτη φορά, έφερε πραγματική επανάσταση στον χώρο της πλοήγησης και ειδικά στον τομέα από όπου ξεκίνησε, δηλαδή τις ένοπλες δυνάμεις. Η φύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων προϋποθέτει τη χρήση προηγμένων μεθόδων και τεχνικών πλοήγησης και προσανατολισμού, οπότε η χρήση του GPS είναι ευρεία. Αλλά επειδή το GPS «ξέφυγε» από τα όρια των στρατιωτικών εφαρμογών, έχει γίνει πλέον κάπως «επίφοβο», καθώς η τεχνολογία είναι σε μεγάλο βαθμό διαθέσιμη σε όλους, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί ο κίνδυνος παρεμβολών και παραπλάνησής της.

Με την επίλυση του προβλήματος αυτού ασχολείται η υπηρεσία DARPA του Πενταγώνου των ΗΠΑ, η οποία αναπτύσσει συστήματα «εφεδρείας»: εάν το GPS δεν είναι διαθέσιμο ή αξιόπιστο, τότε χρησιμοποιούνται ευαίσθητα όργανα-αισθητήρες για την πλοήγηση. Ωστόσο, το μέγεθος αυτών των οργάνων είναι κατά κανόνα μεγάλο, ενώ απαιτείται και πολύς χρόνος για τη σωστή ρύθμιση και τοποθέτησή τους – χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα γυροσκόπια: ένα γυροσκόπιο το οποίο τοποθετείται σε έναν κατευθυνόμενο πύραυλο απαιτεί περίπου έναν μήνα συναρμολόγησης και ρύθμισης, κοστίζει περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια και είναι αρκετά ογκώδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η DARPA φιλοδοξεί να το αλλάξει αυτό, αναπτύσσοντας μεθόδους συναρμολόγησης τέτοιων «εφεδρικών» οργάνων σε μικροκλίμακα, κάτι που θα τα καταστήσει οικονομικότερα, μικρότερα και πιο αξιόπιστα. Η προσπάθεια αυτή (υπό τον χαρακτηρισμό MRIG – Microscale Rate Integrating Gyroscope) εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα Micro-PNT (Micro – Technology for Positioning, Navigation and Timing), το οποίο επικεντρώνεται σε τρισδιάστατες μεθόδους μικροκατασκευής χρησιμοποιώντας μάλλον «αντισυμβατικά» υλικά, όπως υαλώδη μέταλλα.

Η DARPA αξιοποιεί εξελιγμένες μικροκατασκευαστικές μεθόδους υαλουργίας και επεξεργασίας χαλαζία και διαμαντιών, που έχουν ως αποτέλεσμα εξαιρετικά ακριβείς τρισδιάστατες κατασκευές.

«Αυτές οι μέθοδοι κατασκευής θεωρούνταν μη ρεαλιστικές μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Η πρώτη φάση του MRIG έχει αποδείξει την αξιοπιστία αυτών των τεχνικών και είμαστε στη διαδικασία δοκιμών των κατασκευών και των υλικών. Η δεύτερη φάση έχει ξεκινήσει και η DARPA επιδιώκει να βελτιώσει αυτές τις μεθόδους με σκοπό την κατασκευή και επίδειξη λειτουργικών συσκευών» είπε σχετικά ο Αντρέι Σκελ, μάνατζερ της DARPA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης