Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι προετοιμασμένη για μια νέα προσφυγική κρίση, προειδοποιεί ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι.

«Η Ευρώπη σήμερα δεν είναι προετοιμασμένη για μια κρίση των προσφύγων, τα κράτη δεν συμβαδίζουν σε αυτό το θέμα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γκράντι σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εκστρατείες κάποιων κρατών που θεωρούν τους πρόσφυγες απειλή δεν βοηθούν, τονίζει ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ. Οι πολίτες της Ε.Ε. είναι πολύ απασχολημένοι με τον εαυτό τους. «Το ευρωπαϊκό κοινό υποτιμά κάθε απειλή, οποιαδήποτε μετατόπιση που δεν συμβαίνει στην Ευρώπη» υπογραμμίζει ο Γκράντι, από το 2016 επικεφαλής της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η Ευρώπη έχει ευθύνη να αντιμετωπίσει τις προσφυγικές κρίσεις στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, στη Λατινική Αμερική και στην Ασία. Στη Λιβύη, μεταξύ άλλων, η Ευρώπη πρέπει να δεσμευθεί να τερματίσει την εμφύλια σύγκρουση.

Η κατάσταση των προσφύγων εκεί εξακολουθεί να επιδεινώνεται. «Στα στρατόπεδα των προσφύγων οι άνθρωποι απειλούνται άμεσα από τις μάχες και τις τελευταίες εβδομάδες προσπαθήσαμε να έχουμε πρόσβαση στα στρατόπεδα» δηλώνει ο Γκράντι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το 2016 που ο Ιταλός Γκράντι ανέλαβε τη θέση του επικεφαλής της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, ο αριθμός των προσφύγων προς την Ευρώπη μειώθηκε. Ωστόσο, ο Γκράντι προειδοποίησε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να κάνει το λάθος να βγάλει το θέμα των προσφύγων από την ημερήσια διάταξη. Εστιάζει, μάλιστα, στην ανάγκη για περισσότερη ενότητα στην οργάνωση της πολιτικής για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη.

«Τα κράτη πρέπει να διαχειριστούν καλύτερα το προσφυγικό για να σταματήσει το εγκληματικό επιχειρηματικό μοντέλο των λαθρεμπόρων που συνεχίζει να ανθεί» ανέφερε ο Γκράντι και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξουν επίσης περισσότερες ευκαιρίες για οικονομικούς πρόσφυγες να έρθουν νόμιμα στην Ευρώπη με θεωρήσεις ή ποσοστώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης