Η Κίνα επιθυμεί να εμβαθύνει «τη στρατηγική εμπιστοσύνη» που διατηρεί με το Ιράν, δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι απευθυνόμενος στον Ιρανό ομόλογό του, λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου στο Πεκίνο.

Η Κίνα παραδοσιακά δεν παρεμβαίνει στις αντιπαραθέσεις και τη διπλωματία της Μέσης Ανατολής, παρά το γεγονός ότι εξαρτάται από τις εισαγωγές πετρελαίου από την περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν επισκέφθηκε το Πεκίνο το 2017 και ο πρίγκιπας διάδοχος Μομάμεντ μπιν Σαλμάν φτάνει στην κινεζική πρωτεύουσα αυτήν την εβδομάδα.

Ωστόσο, η Κίνα περπατά σε τεντωμένο σχοινί, καθώς έχει στενές σχέσεις και με το Ιράν, τον περιφερειακό αντίπαλο της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Ουάνγκ κατά τη συνάντησή του με τον Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ τού είπε ότι παρακολούθησε την ομιλία του την Κυριακή στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, κατά τη διάρκεια της οποίας κατηγόρησε το Ισραήλ ότι επιδιώκει πόλεμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είδα στην τηλεόραση πώς υπερασπιστήκατε ξεκάθαρα τα δικαιώματα του Ιράν στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. Πιστεύω ότι εκατομμύρια Κινέζοι παρακολούθησαν τα όσα είπατε και είστε πια διάσημος» πρόσθεσε ο Ουάνγκ.

«Θα ήθελα να εκμεταλλευθώ αυτήν την ευκαιρία να έχω μια σε βάθος στρατηγική επικοινωνία με τον παλιό μου φίλο για να εμβαθύνω τη στρατηγική εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών μας και να διασφαλίσω ότι θα σημειωθεί νέα πρόοδος στη διμερή και στρατηγική μας συνεργασία» επεσήμανε.

Η Κίνα αναμένει το Ιράν να διαδραματίσει έναν ακόμη πιο εποικοδομητικό ρόλο στις περιφερειακές υποθέσεις, τόνισε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Ο Ζαρίφ βρίσκεται στο Πεκίνο συνοδεύοντας μια αντιπροσωπεία στην οποία συμμετέχουν ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί και ο υπουργός Πετρελαίου Μπιζάν Ζανγκανέχ.

Το Ιράν είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου προς την Κίνα.

«Η σχέση μας με την Κίνα είναι πολύτιμη για εμάς. Θεωρούμε την ολοκληρωμένη, στρατηγική σχέση μεταξύ του Ιράν και της Κίνας ως μία από τις πιο σημαντικές μας σχέσεις» επεσήμανε από τη μεριά του ο Ζαρίφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης