Ευρωπαϊκή λύση ζητεί ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου στο προσφυγικό με τη μεταφορά μέχρι και 4.000 ανηλίκων από την Ελλάδα. Θέτει ως ενδεχόμενο τη μείωση ευρωπαϊκών κονδυλίων σε χώρες που αρνούνται πρόσφυγες.

Οι απόψεις του Ζαν Άσελμπορν έχουν πάντα ειδικό βάρος και λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από την Ε.Ε. Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργο, με τα περισσότερα χρόνια στο αξίωμα αυτό από όλους τους άλλους ομολόγους του στην Ευρώπη των 27, ζητά ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα των προσφύγων που έρχονται στην Ελλάδα. Εν ανάγκη και με οικονομικές επιπτώσεις σε βάρος εκείνων των χωρών που μπλοκάρουν κοινή λύση σε ενωσιακό επίπεδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στοιχειώδης ανθρωπισμός

Μιλώντας στο περιοδικό Spiegel ο Άσελμπορν ζητά μετ΄ επιτάσεως τη μεταφορά μέχρι και 4.000 ασυνόδευτων ανηλίκων από τους ελληνικούς προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ε.Ε..  Όχι όμως ως αποτέλεσμα πρωτοβουλίας μεμονωμένων κρατών μελών, αλλά στη βάση συμφωνίας σε επίπεδο Ε.Ε. Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου υποστηρίζει ότι σε περίπτωση που ορισμένες χώρες συνεχίζουν να αρνούνται, τότε θα πρέπει να μειωθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια που παίρνουν. «Εάν ορισμένες χώρες σε θέματα στοιχειώδους ανθρωπισμού διαχωρίζουν τη θέση τους, τότε αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο πλαίσιο του επόμενου κοινοτικού προϋπολογισμού» ξεκαθάρισε. «Τουλάχιστον τα ¾ των ανθρώπων που κάτω από καταστροφικές συνθήκες βρίσκονται σε καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά, έχουν αξίωση για διεθνή προστασία. Αυτοί οι άνθρωποι δεν ήρθαν στην Ελλάδα, αλλά στην Ε.Ε., και η Ε.Ε. πρέπει να λύσει αυτό το πρόβλημα».

Στο πλαίσιο των συζητήσεων για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021 – 2017 η Γερμανία, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο κι άλλες χώρες που εισφέρουν στον κοινοτικό προϋπολογισμό, ζητούν να συνδεθούν τα κοινοτικά κονδύλια με τη συμμόρφωση στις θεμελιώδεις αρχές της Ε.Ε. Αυτό αφορά κυρίως σε χώρες, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, των οποίων οι κυβερνήσεις παραβιάζουν το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αρχή της αλληλεγγύης

Ο Άσελμπορν κάνει σαφές ότι η Ε.Ε. μπορεί να πάει και πιο μακριά με την περικοπή ευρωπαϊκών κονδυλίων σε χώρες που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες. Και τέτοιες είναι η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχία, οι οποίες παρά την απόφαση του 2015 σε επίπεδο Συμβουλίου Κορυφής για την ανακατανομή προσφύγων στην Ε.Ε., αρνούνται να την εφαρμόσουν παρά το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στο οποίο είχαν προσφύγει, αποφάνθηκε ότι η απόφαση δεν παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο. «Η Ε.Ε. είναι κάτι περισσότερο από 27 μεμονωμένες χώρες» υπογράμμισε ο Άσελμπορν, «είναι μια κοινότητα κοινών συμφερόντων. Γι αυτό εκτός του κράτους δικαίου πρέπει να συμπεριληφθούν στις συζητήσεις για τον επόμενο προϋπολογισμού και άλλα θέματα, όπως η αρχή της αλληλεγγύης».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου στηρίζει και την πρόταση του συμπροέδρου των γερμανών Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ να μεταφερθούν μέχρι 4.000 ασυνόδευτα ανήλικα  από τους ελληνικούς  προσφυγικούς καταυλισμούς σε άλλες χώρες. «Για κάθε εκατομμύριο κατοίκων στην Ε.Ε. αντιστοιχούν ακριβώς 9 άνθρωποι, η αποδοχή τους δεν προϋποθέτει για κανέναν τεράστιες προσπάθειες, όταν ακολουθήσουν όλες οι χώρες». Ήδη πριν δύο ημέρες η Κομισιόν έκανε έκκληση στις χώρες- μέλη να πάρουν παιδιά από τους προσφυγικούς καταυλισμούς, αλλά με περιορισμένη επιτυχία. Ο Άσελμπορν ζητά τώρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την προεδρία της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν συγκεκριμένες προτάσεις, στις οποίες να τοποθετηθούν οι αρμόδιοι υπουργοί των 27 σε συνάντησή τους στις 23 Ιανουαρίου. «Δεν αρκούν μεμονωμένες πρωτοβουλίες, ειδάλλως δεν πρόκειται να προχωρήσουμε πότε σε αυτό το θέμα». 

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης