ΥΠΕΞ Πακιστάν: Ελεύθερος θα αφεθεί ο Ινδός πιλότος που κρατείται στο Ισλαμαμπάντ

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2019, 09:53
ΥΠΕΞ Πακιστάν: Ελεύθερος θα αφεθεί ο Ινδός πιλότος που κρατείται στο Ισλαμαμπάντ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Σα Μαχμούντ Κουρέσι δήλωσε ότι ο Ινδός πιλότος που κρατείται από τις πακιστανικές Αρχές από την Τετάρτη θα παραδοθεί στις ινδικές Αρχές αργότερα σήμερα, σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η κρίση μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων.

«Ως κίνηση ειρήνης και για να αποκλιμακωθεί η ένταση, ο Ινδός πιλότος που βρίσκεται υπό κράτηση θα αφεθεί ελεύθερος σήμερα το απόγευμα στο συνοριακό φυλάκιο Ουάγκα» δήλωσε ο Κουρέσι στο κοινοβούλιο.

Παράλληλα, τόνισε ότι δεν θα παραστεί σε μια σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στο Άμπου Ντάμπι, επειδή έχει προσκληθεί ο Ινδός ομόλογός του.

«Δεν θα πάω στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών» ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ότι πιο χαμηλόβαθμοι αξιωματούχοι θα εκπροσωπήσουν το Πακιστάν.

Στο μεταξύ, οι γονείς του αντισμήναρχου Αμπχιντάν Βαρταμάν, που έχει αναχθεί σε ήρωα στην Ινδία, έφτασαν αργά την Πέμπτη στην Αμριτσάρ αεροπορικώς, με τους συνεπιβάτες τους στο αεροπλάνο να τους χειροκροτούν.

Η απελευθέρωσή του είχε παρουσιαστεί ήδη από χθες από τον Πακιστανό πρωθυπουργό Ίμραν Χαν ως μια «κίνηση ειρήνης» προς την Ινδία. Ωστόσο, «η επιθυμία μας για αποκλιμάκωση δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως αδυναμία», είχε τονίσει απευθυνόμενος στον Ινδό ομόλογό του Ναρέντρα Μόντι.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα τον έχουμε πίσω. Θέλουμε να τον ξαναδούμε» δήλωσε από το Νέο Δελχί ο επικεφαλής της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας, ο πτέραρχος Ρ.ΤΖ.Κ. Καπούρ.

«Θεωρούμε την απελευθέρωσή του απλώς μια κίνηση βάσει των Συμφωνιών της Γενεύη» πρόσθεσε.

Η Ινδία παραμένει «εντελώς προετοιμασμένη και σε ένα στάδιο ενισχυμένης ετοιμότητας για να απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση από το Πακιστάν», προειδοποίησε από τη μεριά του ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Ινδίας Σουρέντρα Σινγκ Μάχαλ.

Το αεροσκάφος του Βαρταμάν κατερρίφθη την Τετάρτη πάνω από το Κασμίρ κατά τη διάρκεια μιας σπάνιας συμπλοκής μεταξύ των πολεμικών αεροποριών της Ινδίας και του Πακιστάν.

Ο πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε ότι αιχμαλώτισε τον πιλότο, αφού κατέρριψε δύο ινδικά αεροσκάφη που είχαν παραβιάσει τον εναέριο χώρο του, ένα από τα οποία κατέπεσε στο ινδικό Κασμίρ και ένα στο πακιστανικό.

Το Ισλαμαμπάντ έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες του Βαρταμάν, διαβεβαιώνοντας ότι του συμπεριφέρονται καλά.

Το Νέο Δελχί από τη μεριά του ανακοίνωσε ότι έχασε ένα Mig-21 κατά τη διάρκεια της συμπλοκής και απαίτησε «την άμεση και ασφαλή επιστροφή» του πιλότου του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2019, 09:57