Η κυβέρνηση του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κατήγγειλε την Κυριακή ότι οι Αρχές του Περού υποθάλπουν την «ξενοφοβία», έπειτα από μια σειρά βίαιων επεισοδίων με θύματα μετανάστες από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής σε κρίση στην περουβιανή επικράτεια.

Η οικονομική κρίση που μαστίζει τη Βενεζουέλα έχει οδηγήσει, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, εκατομμύρια πολίτες της να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια και περισσότεροι από 850.000 κατέληξαν στο Περού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και αρχικά η αντιμετώπιση των μεταναστών αυτών ήταν φιλόξενη, η κατάσταση έχει μεταβληθεί άρδην εν μέσω κατηγοριών από διάφορες πλευρές πως η έλευσή τους αύξησε την εγκληματικότητα, μείωσε τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας και έθεσε υπό εντεινόμενη πίεση τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Η κατάσταση φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα άσχημη στο Περού, όπου βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες εβδομάδες εικονίζουν μια νεαρή μετανάστρια από τη Βενεζουέλα να υφίσταται ξυλοδαρμό σε δρόμο μέσα στη νύχτα, έναν πλανόδιο πωλητή που καταγγέλλει ότι τον κατατρέχουν αστυνομικοί, αλλά και τη διανομή εντύπων που απαιτούν να φύγουν οι μετανάστες.

«Αυτές είναι επονείδιστες και απάνθρωπες πράξεις, που είτε επιτρέπονται είτε διαπράττονται από τις περουβιανές Αρχές και ενθαρρύνονται από τις εκστρατείες μίσους εναντίον των πολιτών της Βενεζουέλας» επεσήμανε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του ο Χόρχε Αρεάσα, ο υπουργός Εξωτερικών του σοσιαλιστή προέδρου Μαδούρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Καράκας «καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση του Περού παραβιάζει και αθετεί τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς δικαίου προωθώντας και επιτρέποντας πράξεις φυλετικού διαχωρισμού και ξενοφοβίας», προστίθεται στο κείμενο, στο οποίο ο Αρεάσα κατηγορεί ακόμη πολλές «ρατσιστικές» κυβερνήσεις χωρών της περιοχής πως συνεργάζονται με την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας.

Όπως δεκάδες άλλες σε διεθνές επίπεδο, η κυβέρνηση του Μαρτίν Βισκάρα έχει αναγνωρίσει τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης και ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό ως τον νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο και έχει καταστήσει σαφές πως θεωρεί τον Μαδούρο σφετεριστή της εξουσίας μετά τις εκλογές του 2018 από τις οποίες η αντιπολίτευση απείχε και τις θεώρησε άκυρες.

«Το Περού απορρίπτει κατηγορηματικά τις ανυπόστατες κατηγορίες περί ξενοφοβίας που έκανε το έκνομο και δικτατορικό καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο» ανέφερε το περουβιανό ΥΠΕΞ, ανταποδίδοντας τα φραστικά πυρά του Καράκας.

Η Λίμα κατηγόρησε ακόμη με τη σειρά της το Καράκας ότι εξωθεί τους πολίτες της Βενεζουέλας να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, διότι παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα, και διαβεβαίωσε ότι οι Περουβιανοί έδειξαν αλληλεγγύη και υποδέχθηκαν φιλόξενα τους ανθρώπους που έφυγαν για να σωθούν από τις «απάνθρωπες συνθήκες» που επικρατούν.

Το Σάββατο, ο Γκουαϊδό είπε ότι είναι σημαντικό να μη γίνονται γενικεύσεις εξαιτίας κρουσμάτων ξενοφοβίας από Περουβιανούς ή αδικημάτων που τυχόν διαπράττουν συμπατριώτες του. «Γνωρίζουμε ότι το Περού έχει υποστηρίξει τον αγώνα της Βενεζουέλας, αλλά πρέπει επίσης να λάβουμε επείγοντα, διορθωτικά μέτρα για να αποφεύγονται εναντίον πολιτών της Βενεζουέλας» συμπλήρωσε χθες σε ανάρτησή του στο Twitter.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι σχεδόν 4 εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας εγκατέλειψαν τη χώρα από το 2015 εξαιτίας της οικονομικής κρίσης η οποία τη μαστίζει. Η κατάσταση στη χώρα έχει επιδεινωθεί από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας που επιβλήθηκε εφέτος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης