Υπέρ της αύξησης στρατιωτικών δαπανών η Μέρκελ

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 15 Μαΐου 2018, 08:08
Υπέρ της αύξησης στρατιωτικών δαπανών η Μέρκελ
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε τη Δευτέρα ότι θεωρεί σημαντικό το Βερολίνο να τηρήσει τις δεσμεύσεις του προς το NATO, ιδίως σε ό,τι αφορά στην αύξηση των στρατιωτικών δαπανών ώστε να πλησιάσουν το ποσοστό-στόχο που έχει συμφωνηθεί στους κόλπους του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, το οποίο ανέρχεται στο 2% του ΑΕΠ.

Ο στόχος αυτός δεν είναι φετίχ, αλλά αντανακλά τις μεταβαλλόμενες συνθήκες και απαιτήσεις στο πεδίο της ασφάλειας σε διεθνές επίπεδο, επιχειρηματολόγησε η Μέρκελ ενώπιον ανώτατων αξιωματικών των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, στην πρώτη της εμφάνιση σε μια εκδήλωση κορυφαίων στελεχών των επιτελείων που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια από το 2012.

Η Μέρκελ εξήγησε πως παραβρέθηκε σε αυτήν την εκδήλωση για να υπογραμμίσει τη σημασία που δίνει στις ένοπλες δυνάμεις, την ώρα που ορισμένοι Γερμανοί κοινοβουλευτικοί εκφράζουν ανησυχία για το ενδεχόμενο η αύξηση των αμυντικών δαπανών να οδηγήσει σε στρατιωτικοποίηση της γερμανικής κοινωνίας. Στις τάξεις του «μεγάλου συνασπισμού» της Μέρκελ οι διχογνωμίες εντείνονται για το πόσο και το πόσο γρήγορα θα πρέπει να αυξηθούν οι στρατιωτικές δαπάνες ώστε η Γερμανία να προσεγγίσει τον στόχο του NATO.

Ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, που ανήκει στους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), είπε σε δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ότι οι προβλέψεις για τα έσοδα του κράτους από φόρους δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αύξηση των δημοσίων δαπανών μέχρι το 2022, ενώ επεσήμανε πως τα διαθέσιμα πρόσθετα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την αύξηση των επενδύσεων στις ψηφιακές υποδομές και για τη μείωση των φόρων.

Από τη μεριά της, η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε σε κορυφαία στελέχη του γερμανικού στρατού ότι οι στρατιωτικές δαπάνες θα αυξηθούν για να φθάσουν περίπου το 1,3% του ΑΕΠ έως το 2019 και πως αναμένεται να ανέλθουν στο 1,5% μέχρι το 2025.

Το σημερινό επίπεδο δεν ξεπερνά το 1,2% του ΑΕΠ και αακόμη κι αν το ποσοστό που επικαλέστηκε η υπουργός Άμυνας, δεύτερη τη τάξει στην Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU), καλυφθεί, οι γερμανικές δαπάνες θα υπολείπονται αρκετά με βάση το χρονοδιάγραμμα της Ατλαντικής Συμμαχίας έως το 2024.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 15 Μαΐου 2018, 10:35