Σχεδόν οι μισοί Ισραηλινοί θα υποστήριζαν στρατιωτικά πλήγματα κατά του Ιράν, προκειμένου να το εμποδίσουν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με μία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στην εφημερίδα «Maariv».

Στην ερώτηση «Θα υποστηρίζατε μία ανεξάρτητη στρατιωτική δράση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν, εάν μία τέτοια δράση ήταν απαραίτητη για να εμποδίσει το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», το 47% των ερωτηθέντων απάντησε «ναι», το 35% τάχθηκε κατά και το 18% δεν εξέφρασε γνώμη, σύμφωνα με την εφημερίδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μία δεύτερη ερώτηση, «Κατά τη γνώμη σας, η συμφωνία που υπογράφηκε από το Ιράν (και τις μεγάλες δυνάμεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα) θα φέρει πιο κοντά το Ιράν στην απόκτηση πυρηνικών όπλων;» το 71% απαντά «ναι».

Η «Maariv» δεν αναφέρει το μέγεθος του πληθυσμιακού δείγματος ούτε το περιθώριο λάθους της δημοσκόπησης, την οποία πραγματοποίησε το ινστιτούτο Panels Politics.

Η συμφωνία, που υπεγράφη στις 14 Ιουλίου στη Βιέννη, έπειτα από εντάσεις 12 ετών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, περιορίζει τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης, σε αντάλλαγμα για τη σταδιακή και αναστρέψιμη άρση των κυρώσεων που πνίγουν την οικονομία της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ισραήλ επέκρινε σφόδρα τη συμφωνία, την οποία ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε «ιστορικό λάθος».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος εκτιμά πως το Ισραήλ «δεν δεσμεύεται από αυτήν τη συμφωνία με το Ιράν», έχει προειδοποιήσει πολλές φορές πως θα αναλάβει, εάν χρειαστεί, στρατιωτική δράση προκειμένου να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης