Για πρώτη φορά, το κυβερνών Εργατικό Κόμμα της Νορβηγίας έδωσε την Κυριακή το «πράσινο φως» για τη μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου ανοιχτά των νήσων Λοφότεν, πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο. Η εξέλιξη θεωρείται το πρώτο βήμα από την πλευρά της σκανδιναβικής χώρας για το άνοιγμα περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών της Αρκτικής σε ενεργειακούς ομίλους.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο κομματικού συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε πέντε μήνες πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές, 194 μέλη ψήφισαν υπέρ της εκπόνησης μελετών την περίοδο 2013-2017 και 104 ψήφισαν κατά. Προκειμένου να αρχίσουν οι γεωτρήσεις, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί άλλη μία ψηφοφορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι στην κυβέρνηση συμμετέχουν το Κεντρώο Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Αριστερό Κόμμα, τα οποία τάσσονται κατά των εξορύξεων και μάλιστα πριν από δύο χρόνια έβαλαν «φρένο» στη διεξαγωγή μελετών, τουλάχιστον πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Το αντιπολιτευόμενο Συντηρητικό Κόμμα, το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις, επιθυμεί το άνοιγμα των υδάτων ανοιχτά του Λοφότεν, του συμπλέγματος Βέστερολεν καθώς και της νήσου Σένια, στα βορειοδυτικά της Νορβηγίας, για γεωτρήσεις. Η θαλάσσια περιοχή φιλοξενεί μοναδικούς κοραλλιογενείς υφάλους και θαλάσσια πτηνά, ενώ αποτελεί πόλο έλξης για ψάρια και φάλαινες.

Την ίδια ώρα, μόνο τα ύδατα ανοιχτά των νήσων Λοφότεν έχει υπολογιστεί ότι περιέχουν το 8% του ανεκμετάλλευτου φυσικού αερίου και πετρελαίου της Νορβηγίας, με επίσημες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για το ισοδύναμο 1,27 δις βαρελιών πετρελαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πετρελαϊκή παραγωγή της Νορβηγίας – που καταγράφει πτώση τα τελευταία 12 χρόνια – αναμένεται να αγγίξει φέτος αρνητικό ρεκόρ 25ετίας λόγω της ωρίμανσης των κοιτασμάτων της Βόρειας Θάλασσας. Έτσι, διάφοροι όμιλοι – συμπεριλαμβανομένης της Statoil – πιέζουν για τη διάνοιξη νέων περιοχών.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης