Υπέρ του «Όχι» ψηφίζει το μεγαλύτερο συνδικαλιστικό σωματείο της Ιταλίας

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2016, 00:32
Υπέρ του «Όχι» ψηφίζει το μεγαλύτερο συνδικαλιστικό σωματείο της Ιταλίας
Η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της Ιταλίας κάλεσε την Πέμπτη τα μέλη της να ψηφίσουν "Όχι" στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, γεγονός που θεωρείται πλήγμα για τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι ο οποίος εξαρτά το πολιτικό μέλλον του από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Ρέντσι υποστηρίζει ότι η μεταρρύθμιση θα ενισχύσει την πολιτική σταθερότητα, ωστόσο οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το "Όχι" προηγείται οριακά. Το δημοψήφισμα πρόκειται να διεξαχθεί πριν από το τέλος του έτους.

Η συνδικαλιστική οργάνωση Cgil ανακοίνωσε ότι η γενική συνέλευσή της κάλεσε τα μέλη να ψηφίσουν "Όχι", αλλά σέβεται ταυτόχρονα και το δικαίωμά τους να αποφασίσουν μόνοι τους τι θα πράξουν. Η Cgil ήταν παραδοσιακά κοντά στο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Ρέντσι όμως έχει διαφωνήσει με τη διατήρηση του πλαφόν στις καταβολές των συντάξεων του δημοσίου και με τη χαλάρωση των νόμων που διέπουν τις προσλήψεις και τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Πολλά από τα 5,5 εκατομμύρια μέλη της Cgil είναι συνταξιούχοι.

"Είναι προφανές ότι οι συζητήσεις για το δημοψήφισμα έχουν ξεπεράσει τα θεσμικά ζητήματα", είπε ο Λουίτζι Μπρετσιάνι, ένα στέλεχος του σωματείου από τη βόρεια Ιταλία, σημειώνοντας ότι ο ίδιος θα ψηφίσει "Ναι".

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί μεταξύ 15 Νοεμβρίου-5 Δεκεμβρίου. Επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι θα παραιτηθεί αν ηττηθεί σ' αυτό αλλά πρόσθεσε πως σε κάθε περίπτωση, οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν το 2018. Αυτό σημαίνει ότι είτε το κόμμα του θα ορίσει κάποιον άλλο πρωθυπουργό (εφόσον το "Όχι" επικρατήσει στο δημοψήφισμα) είτε θα αναλάβει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Το δεύτερο σε μέγεθος συνδικάτο, το Cisl, έχει ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να πάρει θέση για το δημοψήφισμα ενώ το τρίτο, το Uil, θα αποφασίσει εντός των επόμενων εβδομάδων.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2016, 00:36