Παίρνει 50,4% έναντι 46,6 της Κλίντον σε μικρό δείγμα ψηφοφόρων – Κερδίζει Κεντάκι, Ιντιάνα και Ν.Χαμσάιρ και 19 εκλέκτορες ο υποψήφιος των ρεπουμπλικάνων – Κερδίζει το Βερμόντ και 3 εκλέκτορες η Κλίντον – Άρχισαν να κλείνουν οι κάλπες στις Ανατολικές Πολιτείες

Ο Τραμπ κερδίζει το Κεντάκι και την Ιντιάνα, χωρίς ωστόσο αυτό να αποτελεί έκπληξη για τις συγκεκριμένες Πολιτείες. Ειδικότερα ο Τραμπ συγκέντρωσε 65% έναντι 30,9% της Κλίντον στην Ιντιάνα και 65% έναντι 30,6% της Κλίντον στο Κεντάκι. Η Ιντιάνα, που διαθέτει 11 εκλέκτορες, είναι η πατρίδα του υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για την αντιπροεδρία, Μάικ Πενς. Η Χίλαρι Κλίντον κερδίζει το Βερμόντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πρώτα αποτελέσματα -αλλά σε μικρό δείγμα ψήφων- από τη Φλόριντα δείχνουν προβάδισμα Τραμπ, αλλά είναι εξαιρετικά νωρίς για να εξαχθεί συμπέρασμα για το που θα πάνε οι 29 εκλέκτορες της πολιτείας – κλειδί για το νέο ένοικο του Λευκού Οίκου. Ειδικότερα, έως αυτή την ώρα ο υποψήφιος των ρεμπουμπλικάνων κερδίζει 50,4% των ψήφων, έναντι 46,6% της υποψήφιας των Δημοκρατικών.

Ωστόσο, οι ψήφοι που έχουν καταμετρηθεί προέρχονται μόνο από αγροτικές περιοχές και όχι από τις αστικές, στις οποίες εκτιμάται ότι υπερέχει η Χίλαρι Κλίντον.

Στο Νιου Χαμσάιρ ο Τραμπ συγκεντρώνει έως τώρα 52,5% έναντι 41 της Χίλαρι Κλίντον. Ήδη, έκλεισαν οι κάλπες στη Βιρτζίνια -θεωρείται επίσης κρίσιμη πολιτεία- τη Τζόρτζια, τη Νότια Καρολίνα και το Βερμόντ. Η ψηφοφορία στη Βόρεια Καρολίνα παρατάθηκε για λίγη ώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, σύμφωνα με exit poll του αμερικανικού δικτύου FOX το 49% των ψηφοφόρων θεωρεί τον Τραμπ ικανότερο πρόεδρο, ενώ το 46% εκτιμά πως η υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, θα είναι ιδανική για την ηγεσία της χώρας.

Την ίδια ώρα, το 48% εκτιμά πως ο Τραμπ θα μπορεί να χειριστεί καλύτερα τα οικονομικά ζητήματα των ΗΠΑ, έναντι του 46% που συγκεντρώνει η Χίλαρι Κλίντον.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Fox News, το 52% των ψηφοφόρων εκτιμά πως ο αγώνας των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους «πηγαίνει άσχημα», το 52% πιστεύει ότι η οικονομία αποτελεί ένα από τα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, το 45% ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα, το 63% ότι οι τηλεμαχίες των δύο υποψηφίων ήταν σημαντικές για την ψήφο των πολιτών.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το MSNBC, 87% των μαύρων ψηφοφόρων επιλέγει για επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ την υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, ενώ μόλις το 8% ψηφίζει τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ.

Υπενθυμίζεται πως κατά τις εκλογές του 2012 οι μαύροι ψηφοφόροι υποστήριξαν σε ποσοστό 93% τον Μπαράκ Ομπάμα και μόλις το 6% τον Μιτ Ρόμνεϊ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης