Οι προεδρικές εκλογές της Γαλλίας πλησιάζουν και ήδη ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, François Hollande, έχει μπει για τα καλά σε ρυθμούς προεκλογικής περιόδου. Έτσι μετά τις «δεσμεύσεις» για επαναφορά του «επίμαχου» νομοσχεδίου για την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων, το οποίο κρίθηκε αντισυνταγματικό, ο υποψήφιος για την προεδρία απάντησε με διπλωματικό τρόπο στο θέμα της φορολόγησης του 75% των εισοδημάτων που ξεπερνούν το ένα εκατ. ευρώ στη Γαλλία.

Όπως εξήγησε ένα τέτοιο μέτρο θα τοποθετούσε μεν τη Γαλλία στην πρώτη θέση παγκοσμίως στην φορολόγηση των πλουσίων, αλλά «οι συγκρίσεις με τα διεθνή δεδομένα είναι μάλλον αδόκιμες, καθώς τα θεωρητικά μοντέλα απέχουν πολύ από την πραγματικότητα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρκεί ένα παράδειγμα: τα εισοδήματα άνω των 70.830 ευρώ στη Γαλλία υπόκεινται σε φορολογία 41%. Όμως στην πραγματικότητα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Επίσημη έκθεση καταδεικνύει πως οι φόροι που επιβάλλονται κατά μέσον όρο στα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια στη χώρα ανέρχονται μόλις στο 16,6%.

Η δυσκολία στην εφαρμογή μίας ουσιαστικής φορολόγησης, παρατηρεί σε ένα σχόλιό του το Γαλλικό Πρακτορείο, έγκειται στους τοπικούς φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, αλλά και στα «φορολογικά παραθυράκια» τα οποία επιτρέπουν στους πλούσιους Γάλλους να μειώσουν κατά πολύ τα τεκμήριά τους.

Σημαντικά στοιχεία είναι αυτά τα οποία δημοσιεύει ο ΟΑΣΕ, που συγκεντρώνει τους τοπικούς και «εθνικούς» φόρους και τοποθετεί στην κορυφή τη Σουηδία, η οποία εφαρμόζει «οριακή φορολογία» 56,6% στα υψηλά εισοδήματα. Η Γαλλία τοποθετείται στη μεσαία κατηγορία, με 45,8%, πίσω από τη Γερμανία (47,5%) και τη Βρετανία (50%). Οι ΗΠΑ έπονται με 41,9%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπό τα βέλη της Δεξιάς, που τον κατηγορεί ότι «θέλει να επιβάλει μία φορολογία λεηλασία η οποία δεν υπάρχει πουθενά αλλού» ο François Hollande υπερασπίσθηκε την Τρίτη την πρότασή του, που κατά τον ίδιο θα θίξει μόλις 3.000 με 3.500 εισοδήματα.

«Δεν είναι εισπρακτικό το θέμα καθώς θα αποφέρει στο κράτος μόλις 200 με 300 εκατ. ευρώ. Είναι περισσότερο ζήτημα ηθικής τάξεως», εξήγησε.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης