Η κίνησή του να χορηγήσει άσυλο σε έναν από τους γιους του Muammar Gaddafi είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (NTC) στη Λιβύη, το οποίο εκείνη την περίοδο βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση με τις στρατιωτικές δυνάμεις του Λίβυου Συνταγματάρχη. Ωστόσο, σε πρόσφατη τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του Νίγηρα ξεκαθάρισε ότι δε μετανιώνει για την επιλογή του.

Ο Mahamadou Issoufou είχε ανάψει το «πράσινο» φως τον περασμένο Σεπτέμβριο για την είσοδο του Saadi στο έδαφος της αφρικανικής χώρας και όπως δήλωσε την Παρασκευή η απόφασή του είχε καθαρά ανθρωπιστικά κριτήρια. Επιχειρηματίας και πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, ο γιος του Gaddafi είχε διαφύγει στον Νίγηρα μετά την κατάληψη της Τρίπολης από τους μαχητές του NTC τον περασμένο Αύγουστο.

«Δώσαμε άσυλο στον Saadi Gaddafi για ανθρωπιστικούς λόγους», τόνισε στη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη Ν. Αφρική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, μετέδωσε ότι ο ισχυρός άνδρας του Νίγηρα, ερωτώμενος αν γνωρίζει το μέρος όπου μπορεί να κρύβεται ο έτερος γιος του Muammar Gaddafi, Saif al-Islam, απάντησε αρνητικά.

«Ο Saif al-Islam δε βρίσκεται στον Νίγηρα. Θα ασχοληθούμε μαζί του μόνο αν έρθει στη χώρα μας. Ο Νίγηρας είναι μέλος της Χάγης και εφόσον ο Saif al-Islam εντοπιστεί εδώ θα συλληφθεί», σημείωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο Saadi είναι εγκληματίας»

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης της Λιβύης ξεκαθάρισε ότι ο Saadi θα πρέπει να συλληφθεί το συντομότερο δυνατό καθώς σε βάρος του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης από την Ιντερπόλ για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

«Η κυβέρνηση του Νίγηρα χορηγεί συνήθως άσυλο για ανθρωπιστικούς λόγους σε ανθρώπους οι οποίοι διώκονται ποινικά στη χώρα τους. Ο Saadi κατηγορείται για τη δολοφονία ενός ποδοσφαιριστή στην Τρίπολη, του Bashir Al Rayan. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι είναι μπλεγμένος στη συγκεκριμένη υπόθεση», υποστήριξε ο Mohammed al-Alagi στη διάρκεια δηλώσεών του στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης