«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ανάπτυξη επιθετικών και αμυντικών όπλων κατευθυνόμενης ενέργειας» τόνισε σε δηλώσεις της η Μαίρη Τζ. Μίλερ, Αμερικανίδα αναπληρώτρια υφυπουργός Στρατού για την Έρευνα και την Τεχνολογία, ερωτηθείσα σε σχετική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Όπως τόνισε, «στόχος της έρευνας Επιστήμης και Τεχνολογίας του Στρατού είναι η ανάπτυξη λέιζερ υψηλής ενέργειας και οι σχετικές προσπάθειες εντάσσονται σ’ ένα ευρύτερο πλαίσιο προϋπολογισμού έως το 2023, με τον σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση να έχουν καθοριστεί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξηγώντας γιατί θα χρειαστεί τόσος χρόνος, απάντησε ότι αυτό οφείλεται σε μια προσεκτική, σταδιακή διαδικασία επίδειξης δυνατοτήτων. «Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τα λέιζερ λειτουργούν και κάνουν όλα όσα πρέπει να κάνουν ενάντια στις απειλές που προβλέπουμε. Και αυτές οι απειλές περιλαμβάνουν πυραύλους, πυροβολικό, όλμους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κρουζ» επεσήμανε.

Η Μίλερ υπογράμμισε πως ο αμερικανικός στρατός θέλει να κατανοήσει πλήρως τις δυνατότητες των λέιζερ πριν τα διαθέσει σε στρατιώτες, καθώς οι χειριστές θα πρέπει να γνωρίζουν και να εμπιστεύονται τι μπορούν να κάνουν τα νέα αυτά όπλα.

«Έχουμε υποσχεθεί λέιζερ εδώ και πολύ καιρό, αλλά ποτέ δεν τα κατάφεραν (τα αρμόδια τμήματα του στρατού) να δώσουν αυτά που τους ζητούνταν, οπότε και οι χειριστές δικαίως έχουν αμφιβολίες» παραδέχτηκε η Μίλερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης