ΥΠΕΣ Γαλλίας-ΗΒ: Πανευρωπαϊκό ζήτημα το Μεταναστευτικό της Μάγχης

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 2 Αυγούστου 2015, 11:49
ΥΠΕΣ Γαλλίας-ΗΒ: Πανευρωπαϊκό ζήτημα το Μεταναστευτικό της Μάγχης
Το πρόβλημα με τους μετανάστες που προσπαθούν να περάσουν στη Βρετανία από το γαλλικό λιμάνι του Καλαί είναι ένα ζήτημα που αφορά ολόκληρη την ΕΕ και πρέπει να αντιμετωπισθεί και από τις 28 χώρες μέλη της ένωσης, δηλώνουν σήμερα οι υπουργοί Εσωτερικών της Βρετανίας Τερέζα Μέι και της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ.

Σε κοινή δήλωσή τους που δημοσιεύεται στην βρετανική εφημερίδα «The Sunday Telegraph» και στη γαλλική «Journal du Dimanche», οι δύο υπουργοί υπογραμμίζουν πως το πρόβλημα αυτό συνιστά «συνολική μεταναστευτική κρίση» και λύση του «απόλυτη προτεραιότητα» για το Παρίσι και το Λονδίνο.

«Τα πράγματα είναι σαφή: ο τερματισμός αυτής της κατάστασης αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα. Οι δύο κυβερνήσεις μας είναι αποφασισμένες να τον επιτύχουν και να τον επιτύχουν μαζί» υπογραμμίζουν οι Καζνέβ και Μέι, που συναντήθηκαν την Τρίτη στο Λονδίνο.

Κατά τη συνάντηση αυτή η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αποδέσμευση 10 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ασφάλειας στον τερματικό σταθμό της σήραγγας στην Κοκέλ, με την κατασκευή νέων φρακτών και αστυνομικές ενισχύσεις.

«Όλα αυτά τα μέτρα είναι προς την ίδια κατεύθυνση και στέλνουν ένα ισχυρό σήμα: τα σύνορά μας είναι ασφαλή και οι διακινητές ανθρώπων διαπράττουν μια εγκληματική πράξη φέρνοντας στο Καλαί μετανάστες για τους οποίους ξέρουν ότι δεν θα μπορέσουν να πάνε μακρύτερα» τονίζουν οι δύο υπουργοί στη δήλωσή τους.

Κάθε μήνα το Παρίσι και το Λονδίνο εξασφαλίζουν «την επιστροφή από το Καλαί στις χώρες προέλευσής τους 200 μεταναστών που δεν δικαιούνται να τους χορηγηθεί άσυλο», όπως αναφέρουν.

Ωστόσο επισημαίνουν πως «η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί ένα ζήτημα που αφορά μόνο τις δύο χώρες μας... Γι' αυτό πιέζουμε άλλα κράτη μέλη -και το σύνολο της ΕΕ- να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα στη ρίζα του».

Οι δύο υπουργοί προσθέτουν πως ο τελικός στόχος είναι να περιορισθεί ο αριθμός των μεταναστών που διασχίζουν τη Μεσόγειο για να φθάσουν στις ακτές της Ευρώπης.

Ως μερικές από τις λύσεις στην κρίση αναφέρουν την αύξηση της αναπτυξιακής βοήθειας και των επενδύσεων, καθώς και τη συνεργασία για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και τη διευκόλυνση της επιστροφής των μεταναστών στις πατρίδες τους στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική.

«Οι δρόμοι μας δεν είναι στρωμένοι με χρυσάφι» υπογραμμίζουν οι Μέι και Καζνέβ και προσθέτουν πως οι μετανάστες χρησιμοποιούν την Ιταλία και την Ελλάδα, μεταξύ άλλων χωρών της Ένωσης, για να φθάσουν μέχρι το Καλαί και τελικά στο Φόλκστοουν της κομητείας του Κεντ.

Άλλη μια μαζική απόπειρα εισόδου στη σήραγγα της Μάγχης αναφέρθηκε στη διάρκεια της νύχτας, όταν 200 μετανάστες παραβίασαν τον φράκτη ασφαλείας προτού η γαλλική αστυνομία καταφέρει να διαλύσει το πλήθος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 2 Αυγούστου 2015, 11:51