Υπό κράτηση τέθηκαν δύο Αμερικανοί πολίτες σε επαρχία της ανατολικής Κίνας, ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Έχουμε ενημερωθεί για τη σύλληψη δύο Αμερικανών πολιτών στη Ζιανγκσού και για τις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί εναντίον τους από τις τοπικές Αρχές» δήλωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν διευκρίνισε ποιες είναι οι κατηγορίες αυτές, ενώ έδωσε στη δημοσιότητα το όνομα μόνο ενός από τους Αμερικανούς που κρατούνται, της Αλίσα Πίτερσεν, εξηγώντας ότι λαμβάνει ήδη την υποστήριξη του αμερικανικού προξενείου.

Η Πίτερσεν είναι διευθύντρια μιας εταιρείας, της China Horizon, η οποία απασχολεί καθηγητές που πηγαίνουν στην Κίνα να διδάξουν αγγλικά, σύμφωνα με τον ιστότοπό της.

Σε ανακοίνωση που ανήρτησε στο Facebook στις 12 Οκτωβρίου η China Horizons επεσήμανε ότι η Πίτερσεν όπως και ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Τζέικομπ Χάρλαν κρατούνται «εδώ και 13 ημέρες και ενδέχεται να παραμείνουν (υπό κράτηση) για πολλούς μήνες, δηλαδή χρόνια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αντιμετωπίζουν ψευδείς κατηγορίες» υπογράμμιζε στην ανακοίνωση.

Οι οικογένειες των δύο Αμερικανών έχουν δημιουργήσει ιστοτόπους υποστήριξής τους.

Στον ιστότοπο που είναι αφιερωμένος στην Πίτερσεν η οικογένειά της εξηγεί ότι η νεαρή γυναίκα συνελήφθη στις 27 Σεπτεμβρίου και κατηγορείται ότι βοήθησε «ανθρώπους να περάσουν παράνομα τα σύνορα». Τώρα βρίσκεται σε φυλακή της Ζενζιάνγκ.

«Πρόκειται για ψευδείς κατηγορίες, αφού αυτό κάνει εδώ και οκτώ χρόνια χωρίς πρόβλημα» αναφέρεται στον ιστότοπο.

Ο ιστότοπος υποστήριξης στον Χάρλαν, πατέρα πέντε παιδιών, διευκρινίζει ότι συνελήφθη στις 28 Σεπτεμβρίου μαζί με την 8χρονη κόρη του στην Ουεϊφάνγκ της επαρχίας Σαντόνγκ. Το κορίτσι στη συνέχεια εστάλη πίσω στις ΗΠΑ.

Ο Χάρλαν κρατείται έκτοτε σε ξενοδοχείο κοντά στη Ζενζιάνγκ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης