Στο φως υπό... όρους τα κείμενα των διαπραγματεύσεων για τη Διατλαντική Εμπορική Συμφωνία ΗΠΑ-Ε.Ε.

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2016, 21:11
Στο φως υπό... όρους τα κείμενα των διαπραγματεύσεων για τη Διατλαντική Εμπορική Συμφωνία ΗΠΑ-Ε.Ε.
Μετά από σχεδόν τρία χρόνια και κάτω από αυστηρότατους όρους, οι Γερμανοί βουλευτές θα έχουν τη δυνατότητα να δουν τα άκρως απόρρητα κείμενα διαπραγματεύσεων της Διατλαντικής Εμπορικής Συμφωνίας ΤΤΙΡ, σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα ανάγνωσης.

Η «Ένωση STOP ΤΤΙΡ» παρέδωσε τον περασμένο Νοέμβριο στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς 3,3 εκατ. υπογραφές για το θέμα: Οι μισές περίπου ήταν Γερμανών πολιτών.

Οι φωνές κατά της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου & Επενδύσεων ΤΤΙΡ δυναμώνουν όλο περισσότερο και προέρχονται από διαφορετικούς κύκλους.

Βασικό σημείο κριτικής είναι ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται κεκλεισμένων των θυρών και δεν υπάρχει σχεδόν καμία ενημέρωση για το περιεχόμενο των συζητήσεων. Παρά το γεγονός ότι η εν λόγω συμφωνία θα επεμβαίνει δραστικά στην εθνική πολιτική των κρατών (για παράδειγμα σε τεχνικά, κοινωνικά, αλλά και φορολογικά ζητήματα), η κοινή γνώμη λαμβάνει μόνο ελάχιστες πληροφορίες, και αυτές φιλτραρισμένες.

Αυτό δεν ισχύει μόνο για τους πολίτες αλλά και για τους πολιτικούς που θα κληθούν κάποια στιγμή στο μέλλον να ψηφίσουν τη συγκεκριμένη συμφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι το 2014 η γερμανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι δεν είχε τη δυνατότητα να δει τα έγγραφα των διαπραγματεύσεων.«Σκανδαλώδη μέτρα»

Η πρόσβαση στα έγγραφα επιτρέπεται μόνο υπό επιτήρηση, σε ειδικό αναγνωστήριο στο γερμανικό Υπουργείο Οικονομίας το οποίο άνοιξε σήμερα τις πόρτες του. Σε αυτό θα έχουν πρόσβαση μέλη της γερμανικής κυβέρνησης, βουλευτές του γερμανικού κοινοβουλίου, καθώς και μέλη του ομοσπονδιακού συμβουλίου, της αποκαλούμενης Άνω Βουλής.

Ωστόσο οι όροι για την πρόσβαση στο αναγνωστήριο είναι ιδιαίτερα αυστηροί: Οι βουλευτές πρέπει να αφήνουν κινητά, φορητούς υπολογιστές και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές στην είσοδο, μπορούν να βλέπουν τα έγγραφα μόνο υπό επιτήρηση, ενώ είναι «υποχρεωμένοι να υπογράψουν ότι θα τηρήσουν το απόρρητο για το περιεχόμενο των εγγράφων» όπως είπε η βουλευτής των Πρασίνων Καταρίνα Ντρέγκε. Όποιος δε από τους βουλευτές δημοσιεύσει το περιεχόμενο των εγγράφων, απειλείται με ποινή φυλάκισης.

Η κα Ντρέγκε θεωρεί τα μέτρα σκανδαλώδη και υποστηρίζει ότι «η κοινή γνώμη έχει το δικαίωμα να ξέρει, τι τίθεται προς διαπραγμάτευση στο όνομά της».

Παραδίδοντας την αίθουσα στους βουλευτές την Παρασκευή, ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ άφησε να εννοηθεί ότι η διαχείριση των κειμένων διαπραγμάτευσης θα μπορούσε να γίνεται με πιο ανοιχτό τρόπο. Ωστόσο επισήμανε ότι αυτό, η Κομισιόν δεν ήταν διατεθειμένη να το επιτρέψει, ενώ το ίδιο μάλλον ισχύει και για τους Αμερικανούς.

 Όλα όσα μας κρύβουν για την ΤΤΙΡ

Συντηρείται μια περίεργη σιωπή γύρω από τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων για την Διατλαντική Εμπορική Συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ, (TransatlanticTrade and Investment Partnership) την γνωστή ως ΤΤΙΡ. Και όμως, ως τον Ιούλιο, είχαν πραγματοποιηθεί δέκα σύνοδοι των διαπραγματευτών που ασχολούνται με τις «μυστικές διαβουλεύσεις», με τις οποίες «θα πέσουν τα εμπόδια για το ελεύθερο εμπόριο ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ε.Ε.»

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, επιστρέφοντας από πρόσφατο ταξίδι της στις ΗΠΑ, είχε δηλώσει ότι η συμφωνία ΤΤΙΡ θα πρέπει να έχει υπογραφεί πριν λήξει η παρούσα προεδρική θητεία του Μπαράκ Ομπάμα, «επειδή δεν γνωρίζει τους συσχετισμούς στο επόμενο αμερικανικό Κογκρέσο».

Η κα Μέρκελ είναι και η βασική υπέρμαχος της συμφωνίας ενώ οι προοδευτικές ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις αντιδρούν.

Η αμφιλεγόμενη συμφωνία είναι δυνατόν να περάσει μέσω της διαπραγματευτικής ομάδας ΗΠΑ-Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει κρίνει πως δεν είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου.

Σημειώνεται ότι η αποφασιστικής σημασίας ψηφοφορία για την θεωρούμενη από πολλούς επικίνδυνη διατλαντική εμπορική και επενδυτική συμφωνία ΗΠΑ-Ε.Ε, αναβλήθηκε την ύστατη στιγμή τον περασμένο Ιούνιο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χάρη σε... τέχνασμα του προέδρου του.

Ως λόγος της αναβολής -όπως αναφέρθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβούλιου Μάρτιν Σουλτς- «ήταν η υποβολή υπερβολικού αριθμού (200) τροπολογιών», αλλά η αληθινή αιτία της καθυστέρησης είναι η αυξανόμενη λαϊκή αντίθεση για την συμφωνία.

Νέα ημερομηνία για να περάσει η συμφωνία για την TTIP δεν έχει καθοριστεί και αυτό για ορισμένους αποτελεί τέχνασμα της προεδρίας του Ευρωκοινοβούλιου.

Ο νόμος του ισχυρότερου

Κατ΄ αρχήν αντιδρούν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι με τη συμφωνία, αποκρύπτεται ένα από τα κυριότερα ζητήματα: οι όροι προστασίας των επενδυτών. Τα κριτήρια που καλύπτουν τους επενδυτές, είναι τόσο αυστηροί, που αναμένεται να προκληθεί γενική αναστάτωση στο νομικό καθεστώς των ευρωπαϊκών κρατών.

Ως τώρα οι εταιρίες έχουν στο στόχαστρό τους τις αναπτυσσόμενες χώρες που υποχρεώνονται να αποδεχτούν δυσβάσταχτους όρους με αντάλλαγμα το δικαίωμα εξαγωγής σε πλουσιότερες χώρες. Η προστασία του επενδυτή αποτελεί το «δίκαιο του ισχυρότερου».

Ένας από τους βασικούς λόγους που εκφράζουν αντιρρήσεις οι οικολογικές ευρωπαϊκές οργανώσεις, είναι διότι με την ΤΤΙΡ θα καταργηθεί ο νόμος για την απαγόρευση των μεταλλαγμένων (GMO) στην ευρωπαϊκή αγορά που ισχύει από το 2004.

Ένα επίσης από τα εμπόδια που δύσκολα θα ξεπεράσουν οι υπέρμαχοι της συμφωνίας, είναι η ξεκάθαρη, απόφαση του Ευρωκοινοβούλιου του 2011 με την οποία «δεν γίνεται αποδεκτή οποιαδήποτε παράγραφος στη συμφωνία που θα επιτρέπει σε ανώνυμους διαιτητικούς οργανισμούς να μπορούν να καταστρατηγήσουν εθνικούς νόμους».


Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2016, 21:54