Σύρος αξιωματούχος δήλωσε ότι η κατάσταση στην Παλμύρα είναι υπό πλήρη έλεγχο, καθώς ο στρατός απώθησε τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου από το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Ωστόσο οι σφοδρές μάχες μεταξύ των τζιχαντιστών και του συριακού στρατού στην ευρύτερη περιοχή συνεχίζονται. 

Ο γενικός διευθυντής αρχαιοτήτων και μουσείων της Συρίας Μαμούν Αμντουλκαρίμ εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία του στο Γαλλικό Πρακτορείο. Όπως είπε, δεν σημειώθηκαν καταστροφές στο μνημείο, ωστόσο «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε να φοβόμαστε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τοπικός κυβερνήτης Ταλάλ Μπαράζι δήλωσε πως το Ισλαμικό Χαλιφάτο εκδιώχθηκε από το βόρειο τμήμα του Ταντμούρ, όπως αλλιώς ονομάζεται η πόλη της Παλμύρας. «Ο στρατός ακόμα (…) χτενίζει τους δρόμους για βόμβες» συμπλήρωσε.

Στις μάχες του Σαββάτου, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σκοτώθηκαν 13 εξτρεμιστές, ενώ δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για νεκρούς στρατιώτες. 

Το Ισλαμικό Χαλιφάτο ξεκίνησε την επίθεση κατά της Παλμύρας την Πέμπτη. Περίπου 50 πολίτες σκότωσε στην τελευταία του εφόρμηση, ενώ περίπου 300 νεκροί είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αρχαιολογικός χώρος της Παλμύρας, μίας από τις σημαντικότερες πολιτισμικές κοιτίδες του αρχαίου κόσμου, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης.

Η αρχαία πόλη είναι στρατηγικής σημασίας για το Ισλαμικό Κράτος, καθώς ανοίγει τον δρόμο προς την μεγάλη συριακή έρημο που συνορεύει με την επαρχία Αλ-Ανμπάρ, του Ιράκ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ελέγχεται από την τζιχαντιστική οργάνωση.

Πηγές: euronews, DW

Διαβάστε επίσης:

http://www.zougla.gr/kosmos/article/i-tzixantistes-mpikan-stin-palmira-tis-sirias

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης