«Δεν επιτρέπεται να εμποδίζετε ή να μπλοκάρετε την ελεύθερη διέλευση του “Stena Impero”. Επιβεβαιώστε ότι δεν προτίθεστε να παραβιάσετε το διεθνές δίκαιο». Αυτά ήταν τα λόγια του καπετάνιου του βρετανικού πολεμικού «Montrose», ο οποίος καλούσε τους Φρουρούς της Ιρανικής Επανάστασης να αφήσουν ελεύθερο το βρετανικό τάνκερ.

«15 με 30 πλοία καθημερινά από τα Στενά του Ορμούζ»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ένα δεύτερο πολεμικό πλοίο, το «Duncan», αναμένεται στην περιοχή για να αντικαταστήσει το πρώτο. Το κατά πόσο αυτό θα ενισχύσει την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή, είναι άγνωστο.

Μετά το επεισόδιο με το «Stena Impero», η βρετανική κυβέρνηση κάλεσε όλα τα βρετανικά εμπορικά πλοία να δηλώνουν αν επιθυμούν να διέλθουν από το Στενό του Ορμούζ. Βέβαια, κάτι τέτοιο αποδεικνύεται προβληματικό, επειδή υπό κανονικές συνθήκες κάθε μέρα διέρχονται 15 με 30 πλοία υπό βρετανική σημαία.

Άλλωστε, σχεδόν το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου μεταφέρεται στις διεθνείς αγορές μέσω του συγκεκριμένου Στενού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης δεν μπορεί παρά να είναι προσωρινή έως ότου βρεθεί τρόπος διεθνούς συνεργασίας για την επίλυση του προβλήματος, όπως υποστήριξε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή των Κοινοτήτων ο τέως υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ. «Θα προσπαθήσουμε να συγκροτήσουμε μια επιχείρηση προστασίας υπό ευρωπαϊκή διοίκηση για να στηρίξουμε την ασφαλή διέλευση πληρωμάτων και εμπορεύματος από αυτήν την δύσκολη περιοχή».

Ίσινγκερ: Να συμμετάσχει η Γερμανία

Αλλά εδώ ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα. Γιατί η Γερμανία και η Γαλλία δεν ενθουσιάστηκαν με την ιδέα.  «Εάν συμμετάσχει τελικά η Γερμανία σε μια τέτοια αποστολή στον Περσικό Κόλπο θα το αποφασίσουμε, όταν πάρουμε συγκεκριμένες πληροφορίες», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας.

Από την πλευρά του, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Welt» ο Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να συμμετάσχει. «Καμιά άλλη χώρα δεν εξαρτάται τόσο πολύ από την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή, όσο η πρωταθλήτρια των εξαγωγών Γερμανία. Γι’ αυτό δεν θα πρέπει να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα από τη θέση του παρατηρητή».

Ο πρώην πρέσβης της Γερμανίας στην Ουάσιγκτον εκτιμά ότι το Ιράν θέτει τη Δύση ενώπιον διπλής πρόκλησης, διπλωματικής και πολιτικής ασφάλειας. Γιατί από τη μια πρέπει να διασωθεί η συμφωνία για το πυρηνικό οπλοστάσιο της Τεχεράνης, από την άλλη η Δύση δεν θα πρέπει να κλιμακώσει την κατάσταση στο Στενό του Ορμούζ.

Πηγή: DW

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης