Υπόθεση Κασόγκι: Θα χρειαστούν εβδομάδες για την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος των υπευθύνων

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2018, 05:33
Υπόθεση Κασόγκι: Θα χρειαστούν εβδομάδες για την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος των υπευθύνων
Την εκτίμηση ότι θα χρειαστούν ακόμη «μερικές εβδομάδες» ώστε οι ΗΠΑ να διαθέτουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να επιβάλουν κυρώσεις εις βάρος των προσώπων που ευθύνονται για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι εξέφρασε την Πέμπτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

«Συνεχίζουμε να μελετάμε το τι έγινε για να καταλάβουμε πώς εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα. Είμαστε στη διαδικασία της εφαρμογής κυρώσεων σε βάρος των προσώπων που ήμασταν σε θέση να ταυτοποιήσουμε μέχρι σήμερα -που συμμετείχαν σε αυτόν τον φόνο» δήλωσε ο Πομπέο κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό KMOX.

«Θα μας πάρει πιθανόν μερικές εβδομάδες ακόμη πριν να έχουμε συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία ώστε να θέσουμε πράγματι αυτές τις κυρώσεις σε εφαρμογή, αλλά θεωρώ ότι θα μπορέσουμε να φθάσουμε σε αυτό» πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει διαβεβαιώσει πως θα «απαιτήσουμε να δώσουν λόγο οι άνθρωποι που ενέχονται στη διάπραξη αυτού του ειδεχθούς εγκλήματος».

Η τουρκική εισαγγελία αποκάλυψε την Τετάρτη τις περιστάσεις της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, ο οποίος «στραγγαλίστηκε» τη 2α Οκτωβρίου, μετά την είσοδό του στο προξενείο του σουνιτικού βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη, προτού το πτώμα του διαμελιστεί επί τόπου.

Ο Πομπέο έκρινε μετά την ανακοίνωση αυτή ότι «η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο (της Σαουδικής Αραβίας) στην Τουρκία παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου», κάτι που - όπως επέμεινε - είναι «ξεκάθαρο».

Ωστόσο, μιλώντας στον αμερικανικό ραδιοφωνικό σταθμό, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ έχουν «βαθιές και μακρές στρατηγικές σχέσεις με το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας», τις οποίες θέλουν να διατηρήσουν «άθικτες», επιμένοντας στο ότι «ταυτόχρονα, ο φόνος του Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο είναι απαράδεκτος» και πως η Ουάσινγκτον «δεν τον δικαιολογεί και δεν θα επιτρέψει να μείνει χωρίς συνέπειες».

Την Τετάρτη ο Τούρκι μπιν Φάισαλ αλ Σαούντ, άλλοτε υπουργός αρμόδιος για τις υπηρεσίες Πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας, τόνισε ότι η διμερής στρατηγική σχέση του Ριάντ με την Ουάσινγκτον διατρέχει κίνδυνο.

«Εκτιμάμε τη στρατηγική σχέση μας με τις ΗΠΑ και ελπίζουμε να τη διατηρήσουμε. Ελπίζουμε ότι οι ΗΠΑ θα τηρήσουν ανάλογη στάση» είπε ο Τούρκι, μέλος της βασιλικής οικογένειας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Εθνικό Συμβούλιο Αμερικανοαραβικών Σχέσεων, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό.

Ο Κασόγκι, αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, αρθρογράφος της εφημερίδας «Washington Post», μπήκε στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη για να πάρει κάποια έγγραφα και δεν τον ξαναείδε ποτέ κανείς. Αρχικά, το Ριάντ διέψευσε ότι ενεχόταν στην εξαφάνισή του, αλλά εν τέλει, υπό την πίεση των τουρκικών Αρχών, κατονόμασε 18 υπόπτους για την υπόθεση.

Το Ριάντ υποστηρίζει ότι θα προσαχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης στο βασίλειο. Η Άγκυρα έχει ζητήσει επανειλημμένα να εκδοθούν στην Τουρκία για να δικαστούν.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2018, 05:33