Υπόθεση Κασόγκι: Η Άγκυρα διαθέτει αποδείξεις που αντικρούουν την εκδοχή του Ριάντ για τη δολοφονία

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018, 10:53
Υπόθεση Κασόγκι: Η Άγκυρα διαθέτει αποδείξεις που αντικρούουν την εκδοχή του Ριάντ για τη δολοφονία
Η Τουρκία διαθέτει αποδείξεις, συγκεκριμένα μία δεύτερη ηχητική καταγραφή, που έρχεται σε αντίθεση με την εκδοχή που παρουσίασε την Πέμπτη ο Σαουδάραβας εισαγγελέας για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με κύριο άρθρο της τουρκικής εφημερίδας «Hürriyet».

Ο γενικός εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας ζήτησε χθες την επιβολή της θανατικής ποινής σε πέντε από τους κατηγορουμένους για τον ρόλο τους στη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, λέγοντας ότι ο δημοσιογράφος «ναρκώθηκε, δολοφονήθηκε και διαμελίσθηκε» εντός του σαουδαραβικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου, όμως οι Αρχές του Ριάντ φρόντισαν στην εκδοχή αυτή να απαλλάξουν τελείως τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον επονομαζόμενο MBS.

Σύμφωνα με τον Σαουδάραβα εισαγγελέα, μία ομάδα εστάλη στην Κωνσταντινούπολη με αποστολή να μεταφέρει διά της βίας ή μη τον δημοσιογράφο στο Ριάντ, αλλά ο επικεφαλής της ομάδας έλαβε επί τόπου, με δική του πρωτοβουλία, την απόφαση να τον σκοτώσει χωρίς να συμβουλευθεί τους ανωτέρους του.

Σύμφωνα με το νέο σενάριο, ο δημοσιογράφος «ναρκώθηκε και διαμελίσθηκε» εντός του προξενείου και το κατακρεουργημένο πτώμα του παραδόθηκε σε έναν «συνεργάτη» εκτός της διπλωματικής αποστολής.

Όμως, ο αρθρογράφος Αμπντουλκαντίρ Σελβί, προσκείμενος στην τουρκική ηγεσία, γράφει στην εφημερίδα ότι μία ηχητική καταγραφή της δολοφονίας που έχουν στην κατοχή τους οι τουρκικές Αρχές δείχνει ότι δεν έγινε καμία διαπραγμάτευση με τον Τζαμάλ Κασόγκι για να πεισθεί να επιστρέψει στη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με τον Σελβί, ο δημοσιογράφος δεν ναρκώθηκε, αλλά στραγγαλίσθηκε με σχοινί ή του προκλήθηκε ασφυξία με μία σακούλα στο κεφάλι.

Σύμφωνα με τον Τούρκο δημοσιογράφο, οι τουρκικές Αρχές έχουν στη διάθεσή τους δεύτερη ηχητική καταγραφή διάρκειας 15 λεπτών που τοποθετείται πριν από τη δολοφονία και δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι επρόκειτο για προμελετημένη πράξη.

Στην καταγραφή αυτή «ακούγεται η ομάδα των Σαουδαράβων να συζητά τον τρόπο με τον οποίο θα σκοτωθεί ο Κασόγκι, να εξετάζει το σχέδιο που έχει προετοιμασθεί και να υπενθυμίζεται σε κάθε μέλος ο ρόλος του», σύμφωνα με τον Αμπντουλκαντίρ Σελβί.

Κατά τον ίδιο, έχουν επίσης συγκεντρωθεί στοιχεία μετά τη δολοφονία, υπό τη μορφή διεθνών τηλεφωνικών κλήσεων που έγιναν από τη σαουδαραβική ομάδα.

Η Τουρκία απέρριψε, διά του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ως «ανεπαρκείς» τις εξηγήσεις που δόθηκαν από τον Σαουδάραβα εισαγγελέα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η διαταγή για τη δολοφονία προέρχεται από «τα ανώτατα κλιμάκια του κράτους» της Σαουδικής Αραβίας, φροντίζοντας πάντως να απαλλάξει από την ευθύνη τον βασιλιά Σαλμάν. Όμως, τόσο ο Τύπος της Τουρκίας όσο και Τούρκοι αξιωματούχοι ενοχοποιούν τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018, 10:58