Η υπόθεση Κασόγκι και πραξικοπηματικές ίντριγκες στο Ριάντ

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2018, 20:55
Η υπόθεση Κασόγκι και πραξικοπηματικές ίντριγκες στο Ριάντ
Μια σημαντική πτυχή του μυστηρίου γύρω από τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, μέσα στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου, μπορεί να προσφέρει η τελευταία δήλωση του Αμερικάνου Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, χθες, Δευτέρα. 

«Παρακρατικά στοιχεία μπορεί να ευθύνονται για την εξαφάνιση του δημοσιογράφου», δήλωσε με έμφαση, μια θέση που έρχεται σε αντίφαση με την πρώτη του αντίδραση σχετικά με το ζήτημα, μια εβδομάδα νωρίτερα, όταν και προοιώνιζε «σκληρή τιμωρία» για τη φίλη και σύμμαχο των ΗΠΑ Σαουδική Αραβία, σε περίπτωση που αποδειχτεί ότι το πριγκιπάτο είναι υπεύθυνο για τη δολοφονία. 

​Η παγκόσμια οικονομική και στρατιωτική υπερδύναμη δεν έχει κανέναν λόγο να τα βάλει με τη σύμμαχο πετρελαϊκή υπερδύναμηΤο αυτί των Σαουδαράβων δεν φάνηκε να ίδρωσε από την απειλή, με αξιωματούχους να προειδοποιούν με τη σειρά τους τις ΗΠΑ «να μην πυροβολήσουν τα πόδια τους» με μια τέτοια ενέργεια. Η παγκόσμια οικονομική και στρατιωτική υπερδύναμη δεν έχει κανέναν λόγο να τα βάλει με τη σύμμαχο πετρελαϊκή υπερδύναμη, άλλωστε, όπως εκτιμούν ισραηλινοί διπλωματικοί αναλυτές.

Σε περίπτωση που οι ΗΠΑ λάμβαναν μέτρα εναντίον του βασιλείου, η τιμή του βαρελιού θα εκτοξευόταν στα 200 δολάρια και οι αγορές ενέργειες θα λειτουργούσαν με τοπικά νομίσματα, παρακάμπτοντας το δολάριο. Αυτό θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες για την αμερικάνικη οικονομία...

Ο Τραμπ τη Δευτέρα λοιπόν κατάλαβε το «λάθος» του, έβαλε τον Μάικ Πομπέο να κάνει μετριοπαθείς δηλώσεις για το ζήτημα, ενώ τόνισε ότι ενθαρρύνει μια κοινή έρευνα της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας για την υπόθεση. 

Ο Τραμπ μάλλον δεν θέλει να χάσει έναν καλό σύμμαχο, και να δει το πετρέλαιο στα 200 δολάρια, για μία δολοφονία...

Πράγματι, αξιωματούχοι από τις δύο χώρες βρέθηκαν στην πρεσβεία, ερεύνησαν τα στοιχεία επί 9 ώρες και αποχώρησαν το πρωί της Τρίτης, χωρίς καμία ανακοίνωση σχετικά με τα πορίσματα των ερευνών τους. Ο κύκλος των ερευνών βέβαια, συνεχίζεται ακόμα. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι μετά από 3 σχεδόν εβδομάδες δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό στοιχείο ανακοινώσιμο.

Οι κοινές προσπάθειες της Άγκυρας και του Ριάντ πάντως, μάλλον λειτουργούν κατευναστικά για την κοινή γνώμη, που θεωρεί ότι η έρευνα της υπόθεσης βρίσκεται σε εξέλιξη, ότι τα κράτη θέλουν να βρεθεί ο ένοχος κι ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη...

Σε περίπτωση που ευοδωθούν αυτές οι... κοινές διπλωματικές προσπάθειες, ο μεγάλος χαμένος θα είναι ο Πρίγκιπας Muhammad bin Salman, τον οποίο από την πρώτη στιγμή η Άγκυρα καταδείκνυε ως τον υπεύθυνο για τη δολοφονία. Οι δηλώσεις του Τραμπ περί «παρακρατικών» μάλλον βοηθούν όμως αυτή τη στόχευση,  και εάν το όνομα του πρίγκιμα δεν «καθαρίσει», τότε μάλλον νέες φήμες εναντίον του θα ακολουθήσουν, με σκοπό ακόμα και την ανατροπή του status quo στο βασίλειο.

Για να επιτευχθεί αυτό, δεν αποκλείεται σύντομα να ανακοινωθεί ότι ο Κασόγκι βασανίστηκε και δολοφονήθηκε και η τουρκική αστυνομία διαθέτει τα ντοκουμέντα αυτά από το smart phone του... 

Το μέλλον του Πρίγκιπα Muhammad bin Salman ίσως εξαρτάται από την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης

«Το παιχνίδι του θρόνου»

Ότι και να αποφασιστεί μεταξύ του Ριάντ, της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον, το πιθανότερο είναι ότι η εξαφάνιση του Κασόγκι δεν θα εξιχνιαστεί πλήρως ποτέ. 

Ο πρίγκιπας βρίσκεται σε καθεστώς μεγάλης πίεσης, εντός και εκτός του βασιλικού οίκου - έχει άλλωστε πολλούς εχθρούς, δεδομένης της πολιτικής «καρατομήσεων» των αντιπάλων του στην οποία προέβη όταν ανέλαβε την εξουσία​Σύμφωνα με εκτιμήσεις από τη Σαουδική Αραβία, ο πρίγκιπας βρίσκεται σε καθεστώς μεγάλης πίεσης, εντός και εκτός του βασιλικού οίκου - έχει άλλωστε πολλούς εχθρούς, δεδομένης της πολιτικής «καρατομήσεων» των αντιπάλων του στην οποία προέβη όταν ανέλαβε την εξουσία.

Το μέλλον του μάλλον θα εξαρτηθεί από δύο ενδεχόμενα: Ή θα αντεπιτεθεί, σχεδιάζοντας αντ-επανάσταση εναντίον όσων αμφισβητούν την εξουσία του, δηλαδή των αντιπάλων του, όπως έκανε και όταν ανέλαβε το βασίλειο, ή, ο Βασιλιάς Salman Bin Abduiaziz, δηλαδή ο πατέρας του, αποφασίσει ο ίδιος, υπό καθεστώς πίεσης, να τον διώξει.

Το ποιος θα ευνοηθεί από τις παραπάνω εξελίξεις και θα κυβερνήσει το βασίλειο, είναι τόσο μυστήριο όσο και αυτό της δολοφονίας του Κασόγκι...

Zougla Newsroom

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2018, 21:13