Επί επτά χρόνια ο Γκουστλ Μόλατ είναι κλεισμένος σε ψυχιατρείο, επειδή αποκάλυψε σκανδαλο στην τράπεζα HypoVereinsbank. Εντός της εβδομάδας όμως, θα ισχύσει η απόφαση για αναψηλάφηση της δίκης του. Να επανεξεταστεί ο εγκλεισμός, ζητεί το εφετείο.

Ο Μόλατ σιχαίνεται τη ζωή του στο ψυχιατρικό τμήμα της Κλινικής του Μπαϋρόιτ. Σιχαίνεται τους νυχτερινούς ελέγχους που του κλέβουν τον ύπνο, το απαίσιο φαγητό και ο,τιδήποτε βιώνει εκεί μέσα. Όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται έγκλειστος παρακολουθεί κάθε χρόνο την αρμόδια δικαστική αρχή να εξετάζει αν είναι απαραίτητη η παραμονή του στην κλινική. Μέχρι τώρα, η απάντηση είναι θετική. Χτες όμως, το εφετείο της πόλης Μπάμπεργκ ζήτησε να επανεξεταστούν οι λόγοι ψυχιατρικού εγκλεισμού του, μια που η τελευταία εξέταση έγινε πριν από δύο χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μνημειώδες λάθος της δικαιοσύνης

Τα έγγραφα της ογκώδους δικογραφίας Πολλοί είναι εκείνοι που αμφισβητούν την δικαστική απόφαση και βλέπουν τον Μόλατ ως θύμα και μάλιστα ως θύμα μιας πανίσχυρης συνομωσίας, επειδή έβγαλε στο φως ένα σκάνδαλο μαύρου χρήματος.

Στο διαδίκτυο υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την υπόθεση. Οι μπλόγκερς γράφουν μανιωδώς και αναρωτιούνται αν ο 56χρονος πρώην συντηρητής παλαιών αυτοκινήτων θα αφεθεί ελεύθερος. Το αίτημα για την απελευθέρωσή του έχουν υπογράψει στο μεταξύ περισσότεροι από 44.000 άνθρωποι. Υπάρχει πλέον η πιθανότητα ο Γκούστλ Μόλατ σύντομα να βγει, τουλάχιστον προσωρινά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρωτοδικείο του Ρέγκενσμπουργκ θα εξετάσει σήμερα, εάν θα προχωρήσει σε αναψηλάφηση της δίκης υπέρ του. Σε θετική περίπτωση, θα αφεθεί ελεύθερος. Ο Ούβε Ρίτσερ που για λογαριασμό της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung παρακολουθεί την υπόθεση υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια μνημειώδης αποτυχία του κράτους δικαίου.

Τι ακριβώς έγινε; Το 2006 το πρωτοδικείο της Νυρεμβέργης θέωρησε αποδεδειγμένο ότι ο Μόλατ κακοποίησε την, στο μεταξύ, πρώην γυναίκα του, και ότι κατέστρεψε τα λάστιχα αυτοκινήτων ανθρώπων που πήραν το μέρος της στον «πόλεμο», ο οποίος προηγήθηκε του διαζυγίου τους. Κάποιος ψυχίατρος στη γνωμάτευσή του διαπίστωσε το ακαταλόγιστο και ως παρανοϊκό τον έκλεισε σε ψυχιατρείο. Για να αποδειξει πόσο επικίνδυνος είναι ο ψυχίατρος επικαλείται την εμμονή του Μόλατ ότι όλοι οι άνθρωποι του περιβάλλοντός του είναι αναμεμειγμένοι σε σκάνδαλο μαύρου χρήματος. Κατά τη διάρκεια της δίκης ο Μόλατ κάνει αναφορές σε αμφιλεγόμενες πρακτικές της τράπεζας HypoVereinsbank, στην οποία εργάζεται η γυναίκα του και γραπτές καταγγελίες ότι υπάλληλοι της τράπεζας μεταφέρουν μυστικά χρήματα στην Ελβετία. Αργότερα καταθέτει και μήνυση.

Ξεχασμένος στο ψυχιατρείο

Οι επιθεωρητές αρχίζουν τον έλεγχο των κατηγοριών, ενώ η δικαιοσύνη μένει με τα χέρια σταυρωμένα. Ο δικαστής ούτε καν διαβάζει τις καταγγελίες και απαγορεύει στους μάρτυρες να αναφέρονται στο θέμα των μαύρων χρημάτων.

Η εισαγγελία χαρακτηρίζει ως ασαφείς τις καταγγελίες του Μόλατ, αν και ο δημοσιογράφος Ούβε Ρίτζερ τις θεωρεί τόσο συγκεκριμένες, που η εισαγγελία, αν ήθελε, θα μπορούσε να προχωρήσει σε ανακρίσεις. Επί τόσα χρόνια ο Γκούστλ Μόλατ μένει ξεχασμενος στο ψυχιατρείο. Πέρυσι ωστόσο γίνεται κάτι που φέρνει την υπόθεση και πάλι στη δικαιοσύνη. Η έκθεση εσωτερικού έλεγχου της τράπεζας, διαβαθμισμένη επί χρόνια, δημοσιοποιείται. Το συμπέρασμα; Όλες οι κατηγορίες που επικαλέστηκε ο Μόλατ είναι αληθινές. Σοβαρές παραλείψεις, παραβίαση των εσωτερικών οδηγιών της τράπεζας και της νομοθεσίας, όπως πχ. του νόμου για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Η κοινή γνώμη αφυπνίζεται και ασκούνται πιέσεις στους πολιτικούς εν όψει μάλιστα των εκλογών του Σεπτεμβρίου. Αρχές του 2013 συστήθηκε εξεταστική επιτροπή στο τοπικό κοινοβούλιο της Βαυαρίας.

Ο Μόλατ ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής Νέα στοιχεία βγήκαν στο φως της δημοσιότητας και δόθηκε η ευκαιρία τον Γκουστλ Μόλατ να ακουστεί, κάτι πρωτοφανές στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας. Μια μέρα μετά την κατάθεσή του το πρωτοδικείο του Μπαϊρόιτ αποφάσισε τη συνέχιση της κράτησής του στο ψυχιατρείο. Εάν ήταν ποινικός κρατούμενος θα είχε ήδη εκτίσει την ποινή του. Όμως , όπως παρατηρεί ο Χανς Κούντλιχ, καθηγητής Ποινικού Δικαίου ο εγκλεισμός σε ψυχιατρικό κατάστημα δεν είναι αποστέρηση της ελευθερίας, αλλά μέσο προστασίας της κοινωνίας. Και επειδή κρίθηκε επικίνδυνος, δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα παρά να συνεχιστεί ο εγκλεισμός του, όσο κι αυτό είναι τραγικό, παρατηρεί ο γερμανός καθηγητής.

Αργά αλλά επιτέλους ήρθε η ανατροπή. Το εφετείο στο Μπάμπεργκ ακύρωσε απόφαση του πρωτοδικείο στο Μπάιρόιτ για παράταση του εγκλεισμού του στο ψυχιατρείο και ζητά από τους δικαστές να ζητήσουν νέα γνώμη ψυχιάτρου.

Πρόκειται για μια πρώτη δικαίωση του Μόλατ. Έτσι το πρωτοδικείο του Ρέγκενσμπουργ θα αποφανθεί αν θα εγκρίνει την αναψηλάφηση της δίκης. Υπάρχουν δύο αιτήσεις, μια των δικηγόρων του και μια της εισαγγελίας, πράγμα σπάνιο.

«Στην περίπτωση του Μόλατ το κράτος δικαίου έχασε μεγάλο κομμάτι της αξιοπιστίας του» δηλώνει ο δημοσιογράφος Ούβε Ρίτσερ, «θα ήθελα να το επανακτήσει με μια καθαρή επεξεργασία της υπόθεσης».

Πηγή: Deutsche Welle
Επιμέλεια Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης