Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέφρασε ικανοποίηση χθες Τρίτη για την προσφυγή των πακιστανικών εισαγγελικών αρχών εναντίον της απόφασης να αφεθεί ελεύθερος Βρετανοπακιστανός εξτρεμιστής που είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία το 2002 του Αμερικανού δημοσιογράφου Ντάνιελ Περλ στο Πακιστάν.

«Ενημερωθήκαμε ότι οι πακιστανικές αρχές λαμβάνουν μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι ο Όμαρ Σέιχ θα παραμείνει φυλακισμένος ενόσω το Ανώτατο Δικαστήριο εξετάζει την έφεση με σκοπό να επανέλθει σε ισχύ η καταδίκη του» ανέφερε ο μεταβατικός υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο Τζέφρι Ρόζεν, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ΗΠΑ εκφράζουν «ευγνωμοσύνη» στις πακιστανικές αρχές για τις προσπάθειές τους, ωστόσο είναι «έτοιμες», σε περίπτωση αποτυχίας τους, να συλλάβουν οι ίδιες τον Όμαρ Σέιχ για να «τον δικάσουν» στην αμερικανική επικράτεια, πρόσθεσε.

Πακιστανικό δικαστήριο διέταξε την 24η Δεκεμβρίου να αφεθεί ελεύθερος ο Βρετανοπακιστανός εξτρεμιστής Άχμεντ Όμαρ Σαΐντ Σέιχ, που είχε καταδικαστεί για τον φόνο του Ντάνιελ Περλ. Το ίδιο δικαστήριο είχε ακυρώσει, μερικούς μήνες νωρίτερα, την ποινή του θανάτου που του είχε επιβληθεί.

Ωστόσο κατατέθηκε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο με την οποία αμφισβητείται η αθώωσή του και ζητείται να καθυστερήσει η αποφυλάκισή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ρόζεν χαρακτηρίζει στο δελτίο Τύπου τις αποφάσεις με τις οποίες αθωώθηκε ο φερόμενος ως δολοφόνος «χαστούκι για τα θύματα της τρομοκρατίας σε όλο τον κόσμο».

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε να μείνει ατιμώρητος για τον ρόλο του στην απαγωγή και τη δολοφονία του Ντάνιελ Περλ» προσθέτει.

Ο Ντάνιελ Περλ, τότε 38 ετών, ανταποκριτής της αμερικανικής εφημερίδας The Wall Street Journal, εξαφανίστηκε την 23η Ιανουαρίου 2002 στο Καράτσι. Βίντεο που κατέγραφε τον αποκεφαλισμό του παραδόθηκε έναν μήνα αργότερα στο αμερικανικό προξενείο στη μεγαλούπολη του Πακιστάν.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης