Πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα θα αποφασιστεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, εάν αναγνωριστούν ελαφρυντικά στους 22 καταδικασθέντες για την υπόθεση της Siemens, τα οποία θα κρίνουν και τις ποινές που θα τους επιβληθούν.

Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε πάντως στην αγόρευσή της, κατά τη διάρκεια της σημερινής διαδικασίας να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά στους 20 από τους 22 κατηγορουμένους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για μόνο δύο επιχειρηματίες που φέρεται να λειτούργησαν ως «παρένθετα πρόσωπα» στη διαδρομή του «μαύρου χρήματος», η εισαγγελέας ζήτησε να τους αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου πρότερου βίου. Για όλους τους υπόλοιπους  καταδικασθέντες, όπως είπε η εισαγγελική λειτουργός, αποδείχθηκε ότι μαζί με τους συγκατηγορούμενους τους που απαλλάχτηκαν λόγω παραγραφής της δωροδοκίας, δρούσαν και πριν από την επίδικη περίοδο, ως ομάδα, που διευκόλυνε ή διακινούσε μαύρο χρήμα.

«Οι κατηγορίες που σε αυτή τη δίκη αντιμετώπιζαν, δεν ήταν μία παραφωνία στον προηγούμενο σύννομο βίο τους αλλά η συνέχιση της εγκληματικής συμπεριφοράς τους», είπε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας, χαρακτηρίζοντας «προσχηματική» τη μεταμέλειά τους. Τους καταλόγισε μάλιστα ευθύνη για την καθυστέρηση της δίκης.

«Με υπαιτιότητα τους η δίκη καθυστέρηση επί 7 μήνες καθώς οι συνήγοροι τους δεν πήραν άδεια από το ΔΣΑ και απείχαν από τα καθήκοντά τους, την περίοδο των κινητοποιήσεων τους. Επίσης, εκείνο το διάστημα,  δεν ζήτησαν μετάφραση εγγράφων της δικογραφίας. Το έκαναν μετά, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στην πρώτη αναβολή της δίκης», τόνισε η εισαγγελέας, χαρακτηρίζοντας απόλυτα δικαιολογημένη τη διάρκεια της ποινικής διερεύνησης και «λόγω της πολυπλοκότητας αυτής της υπόθεσης που είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο που απασχόλησε τη χώρα και στην οποία, εμπλέκονταν και πολιτικά πρόσωπα που διερευνήθηκαν από τη Βουλή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά περίσταση, οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων αιτήθηκαν την αναγνώριση των ελαφρυντικών περιστάσεων του σύννομου πρότερου βίου, της ειλικρινούς μεταμέλειας, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Η διαδικασία με τις δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης επί των ελαφρυντικών και τις ποινές θα συνεχιστεί τη προσεχή Δευτέρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης