Υποδειγματική η αντίδραση της Ιαπωνίας στη Φουκουσίμα

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2011, 07:05
Υποδειγματική η αντίδραση της Ιαπωνίας στη Φουκουσίμα
«Η αντίδραση της Ιαπωνίας στο πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα ήταν υποδειγματική», επισημαίνεται στην έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την ιαπωνική κυβέρνηση.

«Είμαστε βαθιά εντυπωσιασμένοι από την αυτοθυσία των Ιαπώνων εργατών που αντιμετώπισαν ένα πυρηνικό ατύχημα χωρίς προηγούμενο», αναφέρεται στο κείμενο.

Ωστόσο, τονίζεται ότι δε δόθηκε η απαιτούμενη προσοχή στις συνέπειες ενώ ενδεχόμενου τσουνάμι.
«Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν πολλοί πυρηνικοί σταθμοί από το τσουνάμι είχε υποτιμηθεί», υπογραμμίζει η ΙΑΕΑ, ενώ προσθέτει ότι το συμβάν στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα της εταιρείας Tokyo Electric Power Co απέδειξε ότι οι πυρηνικοί σταθμοί χρειάζονται ένα κέντρο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών το οποίο θα αντιμετωπίζει τα ατυχήματα.

«Οι κατασκευαστές και οι διαχειριστές των πυρηνικών σταθμών θα πρέπει να αξιολογούν σωστά και να προσφέρουν προστασία εναντίον των κινδύνων από οποιαδήποτε φυσική καταστροφή», προσθέτει και καλεί την Ιαπωνία να συνεχίσει να παρακολουθεί την υγεία του κοινού, αλλά και των εργαζόμενων στον σταθμό της Φουκουσίμα.

Η ολοκληρωμένη έκθεση της ΙΑΕΑ θα παρουσιαστεί σε ένα διεθνές συνέδριο στη Βιέννη, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 20 με 24 Ιουνίου. Στην ομάδα της ΙΑΕΑ που επισκέφθηκε την Ιαπωνία πήραν μέρος εμπειρογνώμονες στην πυρηνική ασφάλεια από τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2011, 07:05