Η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ έφθασε σήμερα στο Λονδίνο για να παρουσιάσει τα απομνημονεύματά της κι επωφελήθηκε του ταξιδιού της για να επισκεφθεί ένα σχολείο που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την ίδια, επισημαίνοντας πόσο «συγκινημένη κι εμπνευσμένη» νιώθει από τους μαθητές, οι οποίοι την υποδέχθηκαν με επιφωνήματα χαράς.

Η επίσκεψη στο σχολείο Ελίζαμπεθ Γκάρετ Άντερσον, στο βόρειο Λονδίνο, στο οποίο είχε πάει όταν ήταν Πρώτη Κυρία το 2009, «καθόρισε τη δέσμευσή μου στον τομέα της εκπαίδευσης» σημείωσε η Μισέλ Ομπάμα ενώπιον 300 μαθητών, στην πλειονότητά τους κορίτσια, ηλικίας 11-18 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Συγκινήθηκα κι εμπνεύστηκα όπως πάντα από τους νέους που γνώρισα. Μου θυμίσατε ποια ήμουν, τους φόβους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε. Με παρηγορήσατε, διότι η δουλειά της Πρώτης Κυρίας δεν είναι η ευκολότερη στον κόσμο και εσείς μου δώσατε δύναμη» ανέφερε η ίδια απευθυνόμενη στο πλήθος των μαθητών.

Αναπολώντας τη δική της σχολική θητεία, μίλησε για τους «καθηγητές που με υποτίμησαν». «Ένα εκπαιδευτικός σύμβουλος μου είπε: «δεν νομίζω ότι είστε ικανή να φοιτήσετε στο Πρίνστον».

Η Μισέλ Ομπάμα απηύθυνε επιπλέον έκκληση για «γυναικεία αλληλεγγύη. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να διχαστούμε, υπάρχουν ήδη αρκετά εμπόδια μπροστά μας» υπογράμμισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείσα, εξάλλου, σχετικά με το μοντέλο που αντιπροσωπεύει, η 54χρονη πρώην Πρώτη Κυρία απάντησε: «Παραμένω η Μισέλ Ρόμπινσον», όπως είναι το πατρικό της.

Το ακροατήριο την άκουγε με προσοχή ενώ εκείνη εξήρε τις αρετές της εκπαίδευσης και της άσκησης του δικαιώματος του ψηφίζειν. Παρά, όπως τόνισε, «τον κυνισμό και την κακία που βλέπετε στην πολιτική».

Χωρίς να αναφερθεί στον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η Μισέλ Ομπάμα τόνισε ότι είναι σημαντικό να δίνεται στους νέους ανθρώπους ένας λόγος για να συνεχίζουν να ελπίζουν, ιδίως εν μέσω ενός διχαστικού πολιτικού κλίματος.

«Είναι ευθύνη μας να έχουμε ελπίδα, να ενεργούμε με ελπίδα και να ηγούμαστε με ελπίδα».

«Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε, τουλάχιστον στη χώρα μας, είναι να εκμεταλλευτούμε τη δύναμη που έχουμε και να μην την εγκαταλείψουμε κι αυτό που εννοώ είναι να ψηφίζουμε».

Για ποιο πράγμα είναι περήφανη περισσότερο από όλα; Τις κόρες της, τη Σάσα και Μαλία.

Η Μισέλ Ομπάμα αναμένεται να παρουσιάσει αργότερα, μαζί με την φεμινίστρια συγγραφέα από τη Νιγηρία Τσιμαμάντα Νγκόζι Αντίτσι, τα απομνημονεύματά της με τίτλο Becoming, σε ένα θέατρο του Λονδίνου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης