Ακόμα μεγαλύτερη έκταση λαμβάνει η υπόθεση των μεταναστών που καταφθάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές μετά την τραγωδία στη Λαμπεντούζα. Βάσει πληροφοριών από το ειδησεογραφικό πρακτορείο sky news, εξετάζεται το ενδεχόμενο στρατιωτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών να επέμβει, περιφρουρώντας τα λιμάνια της Λιβύης απ’ όπου αποπλέουν ορδές μεταναστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην πλειονότητά τους το πλήθος των μεταναστών που αποφασίζει να διακινδυνεύσει και να φτάσει στις ευρωπαϊκές ακτές, είναι Σομαλοί, οι οποίοι υποφέρουν και απειλούνται θανάσιμα λόγω του απολυταρχικού πολιτεύματος στη χώρα τους. Ένας από τους πιο διαδεδομένους προορισμούς «σωτηρίας» δεν είναι άλλη από τη νησιωτική χώρα της Μάλτας.

Οι μετανάστες που φτάνουν στη Μάλτα, μεταφέρονται με αστυνομικά φορτηγά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, των οποίων οι εγκαταστάσεις δε διαφέρουν πολύ από αυτές των φυλακών. Η αγωνία είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των ταλαιπωρημένων ανθρώπων. Ωστόσο σιωπούν, ακόμα κι αν η αγωνία τους είναι προφανής και δεν πιστεύουν πως έχουν σωθεί, σιωπούν, διότι γνωρίζουν πως πίσω στην πατρίδα τούς περιμένει ο θάνατος. Θα έκαναν τα πάντα για να αποτρέψουν την επιστροφή τους στη Σομαλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μαλτέζικες Αρχές, είναι καλά οργανωμένες και διαθέτουν πλάνο και σχέδιο για την απομόνωση των μεταναστών από την υπόλοιπη κοινωνία. Εντούτοις, όλα δείχνουν πως ακόμα κι υπ’ αυτές τια άθλιες συνθήκες διαβίωσης οι Αφρικανοί μετανάστες αποτελούν δυσβάσταχτο βάρος. Σομαλοί μετανάστες όταν ρωτούνται για το αν η τύχη τους άλλαξε με την αποβίβαση τους στη Μάλτα, απαντούν: «Δεν ξεφύγαμε από το θάνατο, για να ζήσουμε σαν φυλακισμένοι».

Πηγή: sky news
Επιμέλεια: Ανδρέας Σιαφάκας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης