Δώδεκα χιλιάδες τόνους ραδιενεργών αποβλήτων, που προέρχονται από τα δέκα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας, δέχεται να «φιλοξενήσει» σε υπόγειες εγκαταστάσεις μία μικρή πόλη, 21.000 κατοίκων, λίγο έξω από την Ουψάλα, στη Σουηδία.

 Σε ποσοστό 88%, οι κάτοικοι της περί ου ο λόγος πόλης, Οστχαμάρ, δήλωσαν υπέρ αυτού του ενδεχόμενου, σε έρευνα που πραγματοποίησε η σουηδική Εταιρεία Διαχείρισης Πυρηνικών Καυσίμων και Αποβλήτων (ΚΒS), που εκτιμά πως η αποθήκευση των αποβλήτων σε χάλκινα βαρέλια και η ταφής τους κάτω από 500 μέτρα βράχου θα τα καταστήσει ακίνδυνα για τον άνθρωπο, τουλάχιστον για τα επόμενα εκατό χιλιάδες χρόνια!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΚΒS επέλεξε την Οστχαμαρ με βάση δυο παράγοντες, πρώτον, το συμπαγές κρυσταλλικό βραχώδες υπέδαφος της, που θα λειτουργήσει σαν φυσική ασπίδα για την ραδιενέργεια, και δεύτερον, τη σχεδόν καθολική αποδοχή του σχεδίου εκ μέρους του ντόπιου πληθυσμού.

«Έχουμε πλέον την ευκαιρία να λύσουμε, ως προοδευτικά σκεφτόμενη κοινωνία, το ακανθώδες αυτό πρόβλημα», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Γιάκομπ Σπάγκενμπεργκ.

Ο ίδιος τόνισε, πως μια τέτοια εγκατάσταση θα παρέχει θέσεις εργασίας στους νέους της πόλης εμποδίζοντάς τους να εγκαταλείψουν τη γενέτειρά τους για τα μεγάλα αστικά κέντρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται πάντως, ότι οι Σουηδοί, σε σχετικό δημοψήφισμα το 1980, αποφάσισαν το σταδιακό κλείσιμο όλων των πυρηνικών εργοστασίων ως το 2010.

Όμως όχι μόνο δεν έκλεισαν οι δέκα υπάρχοντες αντιδραστήρες, αλλά είχε αποφασιστεί και η κατασκευή νέων.

Πηγή:cosmo

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης