Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα στρατηγικό υπόγειο κοίτασμα νερού στην Τουρκάνα, μια φτωχή περιοχή της Κένυας μεγάλο μέρος της οποίας καλύπτεται από έρημο και πλήττεται συχνά από ξηρασίες.

Το κοίτασμα θα μπορούσε σύμφωνα με εκτιμήσεις να καλύψει τις ανάγκες της χώρας για δεκαετίες, ακόμη και χωρίς να υπάρξουν σημαντικές βροχοπτώσεις για να ανανεωθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με Κενυάτες επιστήμονες και στελέχη της UNESCO, που προέβησαν από κοινού στην ανακοίνωση του ευρήματος, ο υδροφόρος αυτός ορίζοντας εκτιμάται ότι περιέχει έως και 250 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, το οποίο θα μπορούσε να αρκέσει στην Κένυα για έως και 70 χρόνια.
Αυτό το κοίτασμα «μπορεί να αυξήσει την διαθέσιμη ποσότητα νερού της χώρας κατά 8,5% και να διπλασιάσει την ποσότητα ύδατος το οποίο είναι διαθέσιμο» προς πόση και άρδευση, δήλωσε η Τζούντι Ουαχούνγκου, υπουργός Περιβάλλοντος της Κένυας.

Ο εντοπισμός του κοιτάσματος στη Λεκάνη Λοτικίπι μπορεί να συμβάλει να αναπτυχθεί η άνυδρη και φτωχή περιοχή. Η επιστημονική έρευνα που οδήγησε στην ανακάλυψη του κοιτάσματος χρηματοδοτήθηκε από την UNESCO, τις κυβερνήσεις και της Κένυας και διεξήχθη με προηγμένα τεχνολογικά μέσα, όπως δορυφόροι και ραντάρ.

Η κυβέρνηση της Κένυας ανακοίνωσε μετά την ανακάλυψη αυτή ότι ξεκινά ένα τετραετές πρόγραμμα για να χαρτογραφήσει τα υπόγεια κοιτάσματα νερού της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό συνεχίζει να αποτελεί μια πρόκληση για εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα αυτή της Ανατολικής Αφρικής. Πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού (17 εκατ. από το σύνολο των 41 εκατ.) δεν έχει πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης