Η πρωθυπουργός της Κροατίας, Γιάντρανκα Κόσορ επιβεβαίωσε ότι στις 9 Δεκεμβρίου θα υπογραφεί η συνθήκη προσχώρησης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Είναι θαυμάσια είδηση για την Κροατία, για την κροατική κυβέρνηση και για μένα προσωπικά ως πρόεδρο της κυβέρνησης», ανέφερε σε δηλώσεις της η κ. Κόσορ σημειώνοντας ότι τη συνθήκη θα υπογράψει η ίδια και ο πρόεδρος της χώρας, Ίβο Γιοσίποβιτς.

Η πολωνική προεδρία της ΕΕ ανακοίνωσε ότι η συνθήκη προσχώρησης μεταξύ Κροατίας – ΕΕ θα υπογραφεί στις 9 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο της Συνόδου αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των κρατών – μελών της Ένωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η συνθήκη θα υπογραφεί στις 9 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες, πριν από την έναρξη της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τασκ θα είναι ο οικοδεσπότης της τελετής υπογραφής, μαζί με τους παριστάμενους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ», δήλωσε στο κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina, o εκπρόσωπος της πολωνικής προεδρίας, Κόνραντ Νίκλεβιτς.

Η κ. Κόσορ, είπε ότι, μετά την υπογραφή της συνθήκης, θα είναι η πρώτη πρωθυπουργός της Κροατίας που θα λάβει μέρος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Με την υπογραφή της συνθήκης πρακτικά γινόμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε. «Στις 9 Δεκεμβρίου, εγώ θα υπογράψω τη Συνθήκη. Με βάση την πρότασή μου θα την υπογράψει και ο πρόεδρος Γιοσίποβιτς και κανένας άλλος», ανέφερε η κ. Κόσορ απαντώντας σε ερωτήσεις για το ενδεχόμενο να παραστεί στην τελετή ο νικητής των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών, που θα διενεργηθούν στις 4 Δεκεμβρίου.

«Αυτή η κυβέρνηση ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις», τόνισε η κ. Κόσορ υπενθυμίζοντας… διακριτικά ότι το καλοκαίρι του 2009 οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είχαν «παγώσει» και η κυβέρνησή της βρήκε τη λύση στις συνοριακές διαφορές με τη Σλοβενία και συνέχισαν οι διαβουλεύσεις με την ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πολωνική προεδρία της ΕΕ σε συνεργασία με την αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Βαρσοβία ετοιμάζει ταινία μικρού μήκους, με την οποία θα καλωσορίζεται η Κροατία στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα, ζητήθηκε από Πολωνούς πολίτες με το κινητό τους ή την κάμερά τους να καταγράψουν ένα μήνυμα διάρκειας 20 λεπτών προς τους πολίτες της Κροατίας έως τις 28 Νοεμβρίου.

Τα μηνύματα που θα συγκεντρωθούν θα είναι ένα συμβολικό δώρο της πολωνικής προεδρίας στην Κροατία και θα αποτελέσουν μια ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Καλώς ήρθατε – Η Πολωνία καλωσορίζει την Κροατία».

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης