Αρκετές από τις ομάδες των αντικαθεστωτικών ανταρτών της Συρίας, ανακοίνωσαν πως θα μποϋκοτάρουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου που έχουν προγραμματισθεί από Ρωσία-Τουρκία και Ιράν στην Αστάνα του Καζαχστάν. Οι ομάδες αυτές επικαλούνται πως αυτό οφείλεται στις παραβιάσεις που γίνονται στην συμφωνία εκεχειρίας.

Η είδηση προβλήθηκε από όλα τα δυτικά ΜΜΕ, χτες και υποστηρίζεται πως 10 από τις ανταρτικές ομάδες διακόπτουν τις συζητήσεις για τον προγραμματισμό της διάσκεψης στην Αστάνα, μέσα στον Ιανουάριο, «ώσπου να επιβληθεί πλήρως η εκεχειρία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φωτο του ΑΡ που προωθήθηκε από το Step News Agency –πρακτορείο των αντικαθεστωτικών ανταρτών και υποστηρίζει ότι πυρά συριακών κυβερνητικών δυνάμεων πλήττουν την Wadi Barada.

Οι αντάρτες επικαλούνται παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός που σημειώνονται στις πόλεις που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους, Wadi Barada και ανατολική Ghouta λίγο έξω από την πρωτεύουσα της Συρίας Δαμασκό.

Μόνο που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός δεν συμπεριλάμβανε την Wadi Barada.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ρωσικός ραδιοφωνικός σταθμός Sputnik επικοινώνησε με τον ειδικό σε θέματα ασφάλειας της Μέσης Ανατολής Danny Makki, ο οποίος τόνισε πως η αντίθεση των ανταρτικών ομάδων «πρώτ΄απ΄ όλα παραβιάζει την σχετική απόφαση του ΟΗΕ της 31ης Δεκεμβρίου.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες των αντικαθεστωτικών ομάδων, ο Μακί εξήγσε στο «Σπούτνικ» ότι πρόκειται για ομάδες που υποστηρίζονται από το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία που αντιτίθενται στις ρωσο-τουρκικές επιχειρήσεις.

«Η Σαουδική Αραβία παρακολουθει από κοντά τις εξελίξεις στη Συρία», δήλωσε ο Salih Muslim συμπρόεδρος του κουρδικού κόμματος Δημοκρατική Ένωση (της Συρίας -PYD), στο Sputnik, προσθέτοντας πως η εύθραυστη εκεχειρία που ανακοινώθηκε από το πρόεδρο της Ρωσίας την Παρασκευή είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί, επειδή «ορισμένα εμπλεκόμενα μέρη δεν επιθυμούν τον τερματισμό του πολέμου».

«Σ΄αυτή τη φάση, όλοι στη Συρία επιθυμούν την εκεχειρία. Κι εμείς τη θέλουμε. Επιθυμούμε να τερματισθεί η αιματοχυσία. Η ζωή στη Συρία να γυρίσει πάλι σε κανονικότητα. Ωστόσο, κάθε δύναμη που μάχεται στη Συρία προωθεί τους δικούς της στόχους. Και ο τερματισμός του πολέμου συμπεριλαμβάνεται στους στόχους ορισμένων από αυτές τις δυνάμεις. Νομίζω πως οι μάχες θα σταματήσουν για λίγο καιρό, αλλά θα επαναληφθούν και πάλι, επειδή σοβαρά παιχνίδια παίζονται στη Συρία».

Το δημοσίευμα του Sputnik προσθέτει πως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ είναι γνωστό πως ενισχύουν πολλές από τις αντικαθεστωτικές ανταρτικές ομάδες στη Συρία, με αποτέλεσμα η βοήθεια που τους προσφέρουν να θεωρείται από τους παράγοντες που συνεισφέρουν στην παράταση του πολέμου εδώ και σχεδόν έξι χρόνια.

Πληροφορίες από sputniknews.com

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης