Υποψίες ότι χιλιάδες Κινέζοι επιστήμονες έχουν σταλεί σε δυτικά πανεπιστήμια για λογαριασμό του κινεζικού στρατού

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2018, 08:36
Υποψίες ότι χιλιάδες Κινέζοι επιστήμονες έχουν σταλεί σε δυτικά πανεπιστήμια για λογαριασμό του κινεζικού στρατού
Η Κίνα έχει στείλει σε δυτικά πανεπιστήμια χιλιάδες επιστήμονες οι οποίοι έχουν κρυφές σχέσεις με τις ένοπλες δυνάμεις της, προκειμένου να δημιουργήσει ένα δίκτυο ερευνητικών συνεργασιών με απώτερο στόχο να ενισχύσει τις τεχνολογικές δυνατότητες του στρατού της.

Περίπου 2.500 ερευνητές από στρατιωτικά κινεζικά πανεπιστήμια έχουν κατά την τελευταία δεκαετία περάσει χρόνο σε ξένα πανεπιστήμια, ιδίως σε αμερικανικά και βρετανικά, πολλοί από αυτούς αποκρύπτοντας τις στρατιωτικές διασυνδέσεις τους, αναφέρει μια νέα έκθεση του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Στρατηγικής Πολιτικής (ASPI), το οποίο συνδέεται με το Υπουργείο Άμυνας της Αυστραλίας, σύμφωνα με τους «Financial Times».

Οι Κινέζοι έχουν ως βασικό στόχο τα λεγόμενα «Πέντε Μάτια», δηλαδή τις τέσσερις αγγλόφωνες χώρες που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ σε θέματα κατασκοπείας και ανταλλαγής πληροφοριών (Βρετανία, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία, Καναδάς). Κατά την τελευταία πενταετία, Κινέζοι ερευνητές που έχουν σχέσεις με τον κινεζικό στρατό έχουν κάνει περισσότερες κοινές επιστημονικές δημοσιεύσεις με Βρετανούς κι Αμερικανούς επιστήμονες σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Η νέα έκθεση αναμένεται να πυροδοτήσει τη συζήτηση στις δυτικές χώρες σχετικά με το αν και πώς πρέπει να περιορίσουν την εξαγωγή στην Κίνα υψηλών τεχνολογιών με δυνητικές στρατιωτικές εφαρμογές.

Οι επιστήμονες που ο κινεζικός στρατός στέλνει στο εξωτερικό δεν συνδέονται με στρατιωτικούς στις χώρες που τους φιλοξενούν, αλλά εστιάζονται στο να συλλέξουν γνώσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν στη συνέχεια από τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις.

Η πληροφορική, η τεχνητή νοημοσύνη, η τεχνολογία πλοήγησης και η αεροδιαστημική είναι ανάμεσα σε αυτές τις τεχνολογίες υψηλού ενδιαφέροντος. Συχνά Κινέζοι ερευνητές φροντίζουν να κάνουν το διδακτορικό τους στα δυτικά πανεπιστήμια ή να αναπτύσσουν ερευνητικές συνεργασίες με δυτικούς ακαδημαϊκούς πάνω σε τέτοια επιστημονικά-τεχνολογικά πεδία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2018, 10:11