Σε νοσοκομείο της Γαλικίας νοσηλεύεται κρατούμενος -επίσημα πλέον- ο μηχανοδηγός του μοιραίου τρένου που εκτροχιάστηκε την Τετάρτη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 80 άνθρωποι.

Ο Francisco Jose Garzon Amo παραμένει φρουρούμενος ως «ύποπτος για έγκλημα που σχετίζεται με την αιτία του δυστυχήματος», ανέφεραν αστυνομικές πηγές της Γαλικίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προς το παρόν δεν μπορεί να καταθέσει λόγω της κατάστασης της υγείας του, η οποία θα γίνει γνωστή με ιατρικό ανακοινωθέν.

Στο μεταξύ, διεθνή δημοσιεύματα, αποκαλύπτουν τα δραματικά δευτερόλεπτα μετά τον εκτροχιασμό, όταν ο οδηγός παρακαλούσε τους ελεγκτές να του πουν τι να κάνει: «Τα έκανα σκα… Θέλω να πεθάνω» φέρεται να είπε τη μοιραία στιγμή ο μηχανοδηγός.

Τα οκτώ βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας εκτροχιάστηκαν, έπεσαν πάνω σε έναν τοίχο, μέρος τους έπιασε φωτιά ή κομματιάστηκε. Οι σιδηροτροχιές γέμισαν συντρίμμια και πτώματα. Εβδομήντα τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν επιτόπου, ενώ άλλοι επτά υπέκυψαν σε νοσοκομεία όπου διακομίστηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές πρόκειται να μελετήσουν τα δεδομένα που περιέχονται στο «μαύρο κουτί» του τρένου, μια συσκευή καταγραφής των δεδομένων κάθε δρομολογίου, και να εξετάσουν επίσης τα συστήματα ασφαλείας στο συγκεκριμένο τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου.

Εάν υπήρχε ένα πιο προηγμένο σύστημα ασφαλείας εγκατεστημένο, ο 52χρονος οδηγός θα είχε ειδοποιηθεί αυτόματα ότι έχει υπερβεί κατά πολύ το όριο ταχύτητας στο συγκεκριμένο τμήμα της διαδρομής, επισήμανε η εφημερίδα Ελ Παΐς, παραπέμποντας στα αντίστοιχα συστήματα για τις γαλλικές υπερταχείες TGV.

Ειδικοί επισήμαναν ότι εάν υπήρχε αυτό το πιο εξελιγμένο σύστημα θα μπορούσε να σταματήσει το συρμό ακόμη και μόνο του σε περίπτωση που το τρένο ανέπτυσσε υπερβολική ταχύτητα.

Στον πίνακα των οργάνων άναψε συναγερμός γιατί ο μηχανοδηγός είχε υπερβεί το όριο ταχύτητας, «κάτι το οποίο αναγνώρισε και ο ίδιος» ο Γκαρθόν, που «προσπάθησε να φρενάρει, χωρίς να μπορέσει να αποτρέψει την τραγωδία», τόνισε η Ελ Παΐς.

Την ίδια ώρα, συγκλονίζουν οι νέες εικόνες που έρχονται στη δημοσιότητα από το σιδηροδρομικό δυστύχημα:


Σε κατάσταση πανικού ο μηχανοδηγός

Eπιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης