Ύποπτος που συνελήφθη το 2016 στην Πολωνία συνδέεται με τις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Παρίσι

Ύποπτος που συνελήφθη το 2016 στην Πολωνία συνδέεται με τις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Παρίσι
Ένας άνδρας από το Μαρόκο ο οποίος συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2016 στην Πολωνία, είχε διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος και τις επιθέσεις στο Παρίσι έναν χρόνο νωρίτερα στις οποίες σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι, ανακοίνωσαν σήμερα Πολωνοί εισαγγελείς.

Ο άνθρωπος αυτός είχε σχέσεις με την ένοπλη οργάνωση το 2015 και το 2016 και ήταν πληροφοριοδότης του Αμπαούντ, ο οποίος συντόνισε την επίθεση τον Νοέμβριο του 2015 και την επίθεση σε τρένο με κατεύθυνση το Παρίσι τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου, η οποία αποτράπηκε, σύμφωνα με την εισαγγελία.

«Φωτογραφικά αρχεία με οδηγίες για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών, όπως αυτοσχέδια βόμβα που μπορεί να πυροδοτηθεί μέσω κινητού, καθώς και φωτογραφίες αντικειμένων πάνω στα οποία χρησιμοποιήθηκαν τα εκρηκτικά, ανακαλύφθηκαν στο τηλέφωνο του Μουράντ Τ.» αναφέρει η εισαγγελία.

«Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι ο ύποπτος, ο Μουράντ Τ., ήταν συνεργάτης του στρατολογητή του ISIS Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ» σημειώνεται στην ανακοίνωση της εισαγγελίας. 

Η εισαγγελία δεν έδωσε στη δημοσιότητα το επίθετο του υπόπτου, αλλά δήλωσε ότι αυτός συνελήφη στη νοτιοδυτική πόλη Ρίμπνικ στις 5 Σεπτεμβρίου του 2016.

«Βρίσκεται σε κράτηση εν αναμονή της δίκης στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων» τονίζεται μεταξύ άλλων.

Τον Δεκέμβριο του 2014 είχε παρεβρεθεί σε συνάντηση στην Αδριανούπολη της Τουρκίας, στην οποία βρίσκονταν μεταξύ άλλων ο Αμπαούντ και τζιχαντιστές που σκοτώθηκαν τον Ιανουάριο του 2015 από την βελγική αστυνομία στην πόλη Βερβιέ στο πλαίσιο επιχείρισης να αποτραπεί σχέδιο επίθεσης.

Ο ύποπτος δήλωσε τότε ότι ήταν σύρος πρόσφυγας και είχε χρησιμοποιήσει πλαστό πιστοποιητικό γέννησης για να εκδώσει ταυτότητα στην Αυστρία. Στην Πολωνία μετέβη μέσω της Τσεχίας.

Η εισαγγελία του απήγγειλε κατηγορίες για συμμετοχή σε ένοπλη εγκληματική οργάνωση - το Ισλαμικό Κράτος-και αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης μέχρι οκτώ χρόνια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισαγγελίας, η δίκη του θα διεξαχθεί στην Πολωνία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2018, 13:35