Βρισκόμαστε δίπλα στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να τον στηρίζουμε εμπράκτως, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης.

Σε δηλώσεις του με την ευκαιρία της αποστολής δεύτερου πακέτου ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο προς τον ουκρανικό λαό, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, ξεκίνησε στην Κύπρο εκστρατεία ανθρωπιστικής στήριξης του ουκρανικού λαού με οδηγίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και συντονισμένες ενέργειες υπό τον επίτροπο του Πολίτη Παναγιώτη Σεντώνα, για συλλογή τροφίμων, φαρμακευτικού υλικού και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης. Δόθηκαν επίσης οδηγίες για άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο πολίτες και οργανισμοί συνεχίζουν να συνεισφέρουν απλόχερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρώτη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας της Κύπρου για την Ουκρανία απεστάλη στις 8 Μαρτίου. Έχει ήδη φτάσει στην Πολωνία και από εκεί προωθείται στην Ουκρανία. Η δεύτερη αποστολή εστάλη χθες, Τρίτη 5 Απριλίου, μέσω Ρουμανίας, και πάλι μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, σημείωσε ο κ. Κασουλίδης, για να επισημάνει ότι τα δύο φορτία περιλάμβαναν συνολικά 215 τόνους υλικού, αξίας που υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ. Πρόκειται περί επισιτιστικής βοήθειας, εξοπλισμού πολιτικής προστασίας, ιατρικές/φαρμακευτικές προμήθειες και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

«Για την Κύπρο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, πρόκειται για τη μεγαλύτερη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο μεγάλος όγκος υλικού που έχει μαζευτεί, πέραν των συνεισφορών της συντεταγμένης Πολιτείας, είναι αποτέλεσμα και των συνεισφορών ιδιωτών και αποδεικνύει την αλληλεγγύη των Κυπρίων προς το λαό της Ουκρανίας. Στην όλη προσπάθεια, υπό τον συντονισμό του κ. Σεντώνα, συνέβαλαν καθοριστικά, εκτός από το υπουργείο Εξωτερικών, η Πολιτική Άμυνα, η Εθνική Φρουρά, η Αρχή Λιμένων, το υπουργείο Υγείας, καθώς και ο Ερυθρός Σταυρός. Πέραν αυτών, το υπουργείο Εξωτερικών έχει συνεισφέρει και οικονομικά, μέσω διεθνών οργανισμών, για στήριξη τόσο της Ουκρανίας, όσο και γειτονικών χωρών, όπως η Μολδαβία, για αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Το συνολικό ποσό των εν λόγω συνεισφορών ξεπερνά τις 150 χιλιάδες ευρώ», τόνισε ο κ. Κασουλίδης.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος επίτροπος του Πολίτη Παναγιώτης Σεντώνας, ανέφερε ότι το δεύτερο κυπριακό πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας περιλαμβάνει φαρμακευτικά προϊόντα και ιατρικό εξοπλισμό, υλικό πολιτικής προστασίας, είδη ατομικής υγιεινής, που αποστέλλονται από τον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό, και τρόφιμα, τα οποία προσφέρθηκαν από πολίτες, οργανωμένα σύνολα και εταιρείες, ενώ η όλη διαδικασία λαμβάνει χώρα μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, ο οποίος διενεργεί τη μεγαλύτερη, μέχρι σήμερα, επιχείρηση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφού ευχαρίστησε θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην εν λόγω αποστολή, ο κος Σεντώντας σημείωσε επίσης ότι ο ειδικός τραπεζικός λογαριασμός βρίσκεται σε λειτουργία για όποιον επιθυμεί και δύναται να συνεισφέρει.

Στοιχεία Ειδικού Τραπεζικού Λογαριασμού:

Δικαιούχος: Κυπριακή Δημοκρατία

Όνομα Λογαριασμού: Solidarity Account for Ukrainian people

Όνομα Λογαριασμού (σε συντομία): SOLIDARITY A/C-UKRAINIANPEOPLE

Τράπεζα: Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου

Αριθμός Λογαριασμού: 6001031

IBAN: CY31 0010 0001 0000 0000 0600 1031

Swift (BIC) Code: CBCYCY2N

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης