Οι Βρετανοί βουλευτές θα μπορούσαν να κληθούν να ψηφίσουν επί μιας αναθεωρημένης συμφωνίας για το Brexit ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες προσπαθούν να πετύχουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής στη συμφωνία «διαζυγίου» που θα μπορούσε πιθανόν να αποτρέψει μια άτακτη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εάν η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου για μια συμφωνία για το Brexit, τότε θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα καθυστερήσει το Brexit ή θα βυθίσει την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου στο χάος, με τη χώρα να αποχωρεί από την Ε.Ε. χωρίς μια συμφωνία στις 29 Μαρτίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς τι θα συμβεί την επόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε: «Ίσως υπάρχει μια ευκαιρία να γυρίσει η ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων – ίσως υπάρχει μια ευκαιρία, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που γίνεται τις επόμενες λίγες ημέρες».

Μετά τις δηλώσεις του Χάμοντ η στερλίνα σημείωσε άνοδο 0,3% στο 1,3086 δολάριο, παραμένοντας ωστόσο χαμηλότερα από το υψηλό τριμήνου του 1,3218 δολαρίου, στο οποίο ανήλθε τον Ιανουάριο. Έναντι του ευρώ, η στερλίνα ενισχύθηκε κατά 0,2%, στις 86,69 πένες.

Κατά τη χθεσινή συνάντησή της με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ η Βρετανίδα πρωθυπουργός πίεσε για «νομικά δεσμευτικές αλλαγές». Η Μέι θέλει να αποτρέψει την πιθανότητα η πολιτική του «backstop» για τα ιρλανδικά σύνορα να κρατήσει τη Βρετανία δεσμευμένη επ’ αόριστον στους κανόνες της Ε.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Χάμοντ δήλωσε ότι οι συνομιλίες της Μέι με τον Γιούνκερ πήγαν καλά.

«Ήταν καλές και εποικοδομητικές οι συνομιλίες χθες» ανέφερε ο Χάμοντ, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές μίλησαν για την παροχή κάποιων εγγυήσεων ότι το λεγόμενο backstop για τα ιρλανδικά σύνορα θα μπορούσε να είναι μόνο μια «προσωρινή διευθέτηση».

«Είναι μία λέξη που δεν έχει χρησιμοποιηθεί πριν και νομίζω ότι αυτό είναι σημαντικό» τόνισε. «Και οι δύο πλευρές έχουν αναγνωρίσει ότι η πολιτική διακήρυξη θα μπορούσε να επεκταθεί, για παράδειγμα, για να απαντηθούν οι ανησυχίες που έχουν εκφραστεί σε κάποια τμήματα της Βουλής των Κοινοτήτων για τα δικαιώματα των εργαζομένων» πρόσθεσε.

Πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις δήλωσαν ότι οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε αυτό που η Μέι και ο Γιούνκερ χαρακτήρισαν στην κοινή τους ανακοίνωση «κατάλληλες νομικές διασφαλίσεις και στις δύο πλευρές».

Σήμερα στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit Στιβ Μπάρκλεϊ, μαζί με τον γενικό εισαγγελέα Τζέφρι Κοξ, που είναι επικεφαλής των νομικών συμβούλων της κυβέρνησης.

Κάποια υψηλόβαθμα στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης προειδοποίησαν τη Μέι ότι πρέπει να συμφωνήσει να καθυστερήσει το Brexit, αν δεν υπάρξει συμφωνία «διαζυγίου», απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει «ανταρσία» στο κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε σε άρθρο της η εφημερίδα «The Sun».

Ερωτηθείς εάν θα αποχωρούσε από την κυβέρνηση στην περίπτωση που η Μέι αποφασίσει Brexit χωρίς μια συμφωνία, ο Χάμοντ δήλωσε: «Το μόνο που θα σας πω είναι ότι πάντα κάνω αυτό που θεωρώ ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας».

Σε ερώτηση εάν μια αποχώρηση άνευ συμφωνίας είναι προς το συμφέρον της χώρας, δήλωσε: «Όχι, σίγουρα όχι».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης