Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι θα μειώσει κατά το ένα τρίτο το μέγεθος της αποστολής αστυνομικών και δικαστικών που διατηρεί στο Κόσοβο, επικαλούμενη τη βελτιωμένη κατάσταση ασφαλείας, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο βορρά του Βαλκανικού κράτους, όπου πλειοψηφούν οι Σέρβοι.

Η αποστολή, γνωστή ως EULEX, αναπτύχθηκε στο Κόσοβο το 2008 για να συμβάλλει στην αστυνόμευση και στη λειτουργία του δικαστικού συστήματος μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της πρώην επαρχίας της Σερβίας όπου πλειοψηφούν οι Αλβανοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την ΕΕ, στόχος ήταν να έχει συνολικά 1.950 αστυνομικούς, τελωνειακούς, εισαγγελείς και δικαστές από ευρωπαϊκές χώρες, αν και ουδέποτε έφθασε στο πλήρες μέγεθος που προβλεπόταν. Σήμερα διαθέτει ξένο προσωπικό που αριθμοί 1.350 στελέχη. Η αποστολή ανέφερε ότι θα μειώσει τόσο το ντόπιο όσο και το ξένο προσωπικό της κατά το ένα τρίτο. «Η EULEX θα θέσει νέες προτεραιότητες, θα αναδιαταχθεί και θα γίνει ισχυρότερη, πιο λιτή και πιο αποτελεσματική», δήλωσε ο διοικητής πολιτικών επιχειρήσεων της ΕΕ Χάνσγεργκ Χάμπερ σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Χάμπερ είπε ότι η αποστολή, η οποία χειρίζεται υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος και εγκλημάτων πολέμου, θα μειώσει τις δραστηριότητές της στους τομείς της αστυνόμευσης και των τελωνείων και θα επικεντρωθεί στο δικαστικό σύστημα. Θα κατανείμει επίσης περισσότερους πόρους σε μια περιοχή του βόρειου Κοσόβου όπου πλειοψηφούν οι μειονοτικοί Σέρβοι οι οποίοι απορρίπτουν την κυριαρχία της Πρίστινας, πρόσθεσε.

Ορισμένοι παρατηρητές επικρίνουν την EULEX, η οποία έχει κόστος λειτουργίας περίπου 165 εκατ. ευρώ το χρόνο, ότι δεν διαθέτει την ισχύ ή την εντολή για να επιβληθεί στο βορρά, όπου λαθρέμποροι δρουν ατιμώρητοι επί χρόνια και φέρονται να επιχειρούν οι σερβικές μυστικές υπηρεσίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βόρειο τμήμα του Κοσόβου λειτουργεί σαν μέρος του σερβικού κράτους στο de facto σερβικό τμήμα, κάτι που η δύση έλεγε ότι δεν θα επέτρεπε. Το 2011 ξέσπασαν επανειλημμένα επεισόδια βίας ανάμεσα σε πολίτες της περιοχής και στρατιώτες του NATO, το οποίο διατηρεί μια ειρηνευτική δύναμη 6.000 ανδρών.

Το οργανωμένο έγκλημα και η διαφθορά συνεχίζουν να μαστίζουν τη φτωχή χώρα του 1,7 εκατ. κατοίκων στο σύνολό της. Η Σερβία απώλεσε τον έλεγχο του Κοσόβου το 1999, έπειτα από την εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών του NATO που διήρκεσε 11 εβδομάδες.

Η χώρα αναγνωρίζεται από 88 κράτη, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ και των περισσότερων κρατών-μελών της ΕΕ.

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος
Πηγή: e-typos.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης