Υποχώρησε φράγμα στον Έλβα

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013, 12:01
Υποχώρησε φράγμα στον Έλβα
Η πρωτοφανής αύξηση της στάθμης των υδάτων στον ποταμό Έλβα συνεχίζει να απειλεί τη Βόρεια Γερμανία σήμερα, ενώ ένα φράγμα υποχώρησε τη νύχτα στο κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ, με αποτέλεσμα πολλές εκατοντάδες άνθρωποι να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Η πίεση του νερού άνοιξε ρήγμα δέκα μέτρων σε φράγμα κοντά στο χωριό Φίσμπεκ. Η διάσταση του ρήγματος γρήγορα έφθασε τα 50 μέτρα και οι Αρχές έδωσαν εντολή 400 - 500 κάτοικοι του χωριού να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους καθώς και να εκκενωθούν τα τρία γειτονικά χωριά.

Το ρήγμα του φράγματος αυτού ήταν αιτία να κλείσει σιδηροδρομική γέφυρα, με συνέπεια οι αμαξοστοιχίες που εκτελούν το δρομολόγιο μεταξύ Βερολίνου και Κολωνίας ή Φρανκφούρτης να ακολουθούν άλλη διαδρομή.

Λίγο νοτιότερα στο Μαγδεμβούργο, πρωτεύουσα του κρατιδίου Σαξονία-Άνχαλτ, η στάθμη των υδάτων στον Έλβα άρχισε να υποχωρεί στα 7,30 μέτρα από 7,48 που είχε φθάσει στο υψηλότερο επίπεδό της την Κυριακή. Συνήθως, σε αυτήν την περιοχή η στάθμη του ποταμού κυμαίνεται στα δύο μέτρα.

Χθες οι Αρχές ζήτησαν την απομάκρυνση 23.5000 κατοίκων του Μαγδεμβούργου και των περιχώρων του. Μέχρι τώρα δεν έχει επιτραπεί στους ανθρώπους αυτούς να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

«Η κατάσταση στο Μαγδεμβούργο είναι υπό έλεγχο προς το παρόν, αλλά δεν υπάρχει ακόμη λόγος να αρθεί ο συναγερμός ή να χαλαρώσουν τα μέτρα ασφαλείας» είπε η εκπρόσωπος της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων της Σαξονίας-Άνχαλτ.

Στα περιφερειακά κρατίδια του Βραδεμβούργου και της Κάτω Σαξονίας αναμένεται η στάθμη των υδάτων του ποταμού να φθάσει στο υψηλότερο σημείο τους.

Στο Βίτενμπεργκ του Βραδεμβούργου, η στάθμη των υδάτων του Έλβα έφθασε τα 7,85 μέτρα την Κυριακή, δηλαδή 50 εκατοστά παραπάνω σε σχέση με την τελευταία πλημμύρα-ρεκόρ το 2002. Σε αυτήν την αγροτική περιοχή οι Αρχές αναμένουν η στάθμη των υδάτων να φθάσει τα 8 μέτρα σήμερα και τα 8,20 μέτρα αύριο.

Στην Ουγγαρία, ύστερα από οκτώ ώρες συνεχούς αύξησης της στάθμης των υδάτων στον Δούναβη, που έφθασε τα 8,89 μέτρα στις 07.00 (ώρα Ελλάδος) σήμερα και στα 8,88 μέτρα δύο ώρες μετά, η στάθμη υποχώρησε αργότερα, με τα φράγματα να αντέχουν τη δριμύτητα του νερού.

Ο Δήμος της Βουδαπέστης απαγόρευσε την κυκλοφορία των πεζών στους μεγάλους οδικούς άξονες της πρωτεύουσας, παραλλήλως του Δούναβη, ρυθμίζοντας ορισμένες προσβάσεις στις γέφυρες που ενώνουν τις δύο πλευρές της πόλης, τη Βούδα και την Πέστη, ώστε τα επαγγελματικά οχήματα να έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε κεντρικά σημεία.

Ο δήμαρχος της Βουδαπέστης Ιστβάν Τάρλος ζήτησε από τους δημότες να μη χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητό τους και από τους κατοίκους της χώρας να αποφύγουν τη μετακίνηση στην πρωτεύουσα με το αυτοκίνητο στο μέτρο του δυνατού, προσθέτοντας όμως ότι τα φράγματα αντέχουν και η κατάσταση εξομαλύνεται.

Διαβάστε επίσης: Προβλήματα και στην Ελβετία από τις πλημμύρες, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013, 07:38

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013, 13:21