Ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Barack Obama τόνισε στη διάρκεια δηλώσεών του από την Αυστραλία όπου βρίσκεται ότι οι εξελίξεις στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού θα ορίσουν τον 21ο αιώνα, ξεκαθαρίζοντας ότι η αμερικανική παρουσία εκεί αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης του. Σε ομιλία του προς το κοινοβούλιο της Αυστραλίας το πρωί της Πέμπτης, ο Barack Obama επεσήμανε ότι «οι Η.Π.Α. αποτελούν σημαντική δύναμη στον Ειρηνικό και θα συνεχίσουν να είναι».

Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για την ανάπτυξη 250 Αμερικανών Πεζοναυτών στο βόρειο τμήμα της Αυστραλίας το 2012 προκειμένου να δημιουργήσουν στρατιωτική βάση η οποία θα φιλοξενήσει μέσα στα επόμενα χρόνια 2.500 μέλη στρατιωτικού προσωπικού των Η.Π.Α..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η περιοχή έχει ρόλο να παίξει στη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και ευκαιριών για τον αμερικανικό λαό», πρόσθεσε.

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι οι περικοπές των αμυντικών δαπανών δεν πρόκειται να επηρεάσουν την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή του Νότιου Ειρηνικού.

Δείτε το video…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συναντήθηκε με την πρωθυπουργό της Αυστραλίας

Πριν την ομιλία του στο Κοινοβούλιο της Αυστραλίας, ο Barack Obama είχε συνάντηση με την πρωθυπουργό της χώρας, Julia Gillard, όπου και συζήτησαν μεταξύ άλλων για την πορεία των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και για τη συμφωνία ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων των Η.Π.Α. στην Αυστραλία.

Η συγκεκριμένη απόφαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πεκίνου, το οποίο διεμήνυσε ότι τέτοιες κινήσεις θα έπρεπε να συζητηθούν σε επίπεδο διεθνούς κοινότητας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Η.Π.Α. εξήγησε ενώπιον του Κοινοβουλίου της Αυστραλίας ότι «δεν υπάρχει τίποτα το ανάρμοστο σε αυτή τη συμφωνία».

«Η παρουσία των Αμερικανών στρατιωτών θα δώσει ευκαιρίες για εκπαίδευση με συμμάχους των Η.Π.Α. και θα διευκολύνει την αντιμετώπιση πληθώρας προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένων ανθρωπιστικών κρίσεων. Οι Η.Π.Α. χαίρονται για την ανάπτυξη και την ευημερία της Κίνας και θα επιδιώξουν περισσότερες ευκαιρίες συνεργασίας με το Πεκίνο, όπως διεύρυνση της επικοινωνίας σε στρατιωτικό επίπεδο με στόχο την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:
«Αμετακίνητοι» οι Αμερικανοί πεζοναύτες από την Ιαπωνία, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011, 07:39

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης