Στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ πρόκειται να μεταβεί η Μαριέλα Κάστρο, κόρη του προέδρου της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, και ανιψιά του Φιντέλ, προκειμένου να παραλάβει ένα βραβείο για την προσφορά της στους αγώνες υπέρ των δικαιωμάτων των γκέι.

Παρά τα αρχικά προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί όταν οι Αρχές των ΗΠΑ αρνήθηκαν να της δώσουν ταξιδιωτική βίζα, η Κάστρο θα καταφέρει τελικά να παρευρεθεί σε εκδήλωση του Φόρουμ για την Ισότητα, αφού οι δυσκολίες ξεπεράστηκαν μετά από πιέσεις αμερικανικών οργανώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η 51χρονη, Μαριέλα Κάστρο, μητέρα τριών παιδιών, είναι διάσημη ακτιβίστρια όσον αφορά θέματα που σχετίζονται με τα δικαιώματα των λεσβιών, των γκέι, των αμφιφυλόφιλων και των τρανσέξουαλ ατόμων. Είναι διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου της Κούβας για την σεξουαλική ενημέρωση καθώς και στέλεχος του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας.

Στη συνολική πορεία της δράσης της έχει αναλάβει πολυάριθμες καμπάνιες ευαισθητοποίησης, έχει κάνει την – πρωτοφανή για την χώρα – κίνηση να εκπαιδεύσει την αστυνομία όσον αφορά τις σχέσεις τους με ομοφυλόφιλους και φυλομεταβατικά άτομα. Μάλιστα, ένα από τα σημαντικότερα θέματα στην ατζέντα της έχει υπάρξει η νομιμοποίηση των συνδικάτων για άτομα του ίδιου φύλου. Για το σκοπό αυτό συνεργάζεται στενά με πλήθος δικηγόρων.

Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ήρθε το 2008 με την ψήφιση νόμου ο οποίος επέτρεπε την αλλαγή φύλου στην Κούβα χωρίς οικονομική επιβάρυνση, αλλά με έξοδα του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Κούβας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης