Ιράκ: 107 νεκροί και 214 τραυματίες από επιθέσεις

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2012, 17:52
Ιράκ: 107 νεκροί και 214 τραυματίες από επιθέσεις
Τουλάχιστον 107 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 214 τραυματίστηκαν —ενώ γίνεται λόγος από νοσοκομειακές και αστυνομικές πηγές για 268 τραυματίες— από τις συνολικά 27 επιθέσεις που σημειώθηκαν σήμερα σε 18 πόλεις στο Ιράκ, μεταξύ των οποίων και η Βαγδάτη, σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ιρακινές αρχές για το νέο αυτό κύμα βίας το οποίο στρέφεται κυρίως κατά Σιιτών.

Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 91 νεκρούς. Οι επιθέσεις έγιναν στην πόλη Τάτζι στο βορρά, στις πόλεις Κιρκούκ και Μοσούλη επίσης στο βορρά και σε πολλά άλλα μέρη.

Πρόκειται για τις πιο φονικές επιθέσεις που σημειώνονται στη χώρα από τις 10 Μαΐου του 2010, όταν 110 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, κυρίως από την έκρηξη παγιδευμένων αυτοκινήτων που βρίσκονταν στο χώρο στάθμευσης μιας κλωστοϋφαντουργίας στη νότια Βαγδάτη.

Σήμερα η πιο αιματηρή από αυτές σημειώθηκε στην πόλη Τάτζι, η οποία βρίσκεται 25 χιλιόμετρα βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας, όπου 42 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 40 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με δύο ιατρικές πηγές.

Πολλοί αστυνομικοί και στρατιώτες βρίσκονται μεταξύ των θυμάτων. Εξάλλου νωρίς σήμερα το πρωί ένοπλοι εισέβαλαν σε στρατιωτική βάση, κοντά στην πόλη Ντουλουίγια, η οποία βρίσκεται 90 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας, και σκότωσαν 15 στρατιώτες, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Εσωτερικών και έναν υπολοχαγό.

Στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι, 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, ενώ άλλοι τρεις σκοτώθηκαν στη συνοικία Χουσεϊνίγια από παρόμοια επίθεση, σύμφωνα με πηγές της ασφάλειας και ιατρικές πηγές.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Ωστόσο η Αλ Κάιντα στο Ιράκ είχε ανακοινώσει χθες την πρόθεσή της να εντείνει τον αγώνα της στη χώρα.

Ανώτερος αξιωματούχος της ιρακινής ασφάλειας επέρριψε την ευθύνη για τις σημερινές επιθέσεις στην τοπική πτέρυγα της Αλ Κάιντα, η οποία απαρτίζεται από Σουνίτες μαχητές που τάσσονται κατά της υπό σιιτική ηγεσία κυβέρνησης του Ιράκ, η οποία είναι φιλική με το σιιτικό Ιράν.

«Οι πρόσφατες επιθέσεις αποτελούν ένα σαφές μήνυμα ότι η Αλ Κάιντα στο Ιράκ είναι αποφασισμένη να πυροδοτήσει έναν αιματηρό δογματικό πόλεμο», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Με αυτό που συμβαίνει στη Συρία, οι επιθέσεις αυτές θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη σοβαρά ως μια πιθανή απειλή στη χώρα μας. Η Αλ Κάιντα προσπαθεί να σπρώξει το Ιράκ στο χείλος ενός πολέμου Σιιτών-Σουνιτών», σημείωσε ο αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας ότι οι εξτρεμιστές της ιρακινής Αλ Κάιντα θέλουν να γίνουν τα πράγματα τόσο άσχημα όσο είναι στη Συρία.

Eπιμέλεια: Έλενα Φιντιάνη

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2012, 17:52