Ιράκ: 400.000 παιδιά παραμένουν εκτοπισμένα εξαιτίας της επιχείρησης για την ανακατάληψη της Μοσούλης

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2017, 00:51
Ιράκ: 400.000 παιδιά παραμένουν εκτοπισμένα εξαιτίας της επιχείρησης για την ανακατάληψη της Μοσούλης
Περίπου 400.000 παιδιά παραμένουν ακόμη εκτοπισμένα εξαιτίας των εχθροπραξιών στη Μοσούλη, έναν χρόνο μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης για να αποσπαστεί η πόλη αυτή του Ιράκ από το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), τονίζει η ΜΚΟ Σώστε τα Παιδιά (Save the Children) σε μια ανακοίνωση που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα.

Το «χαλιφάτο» την ίδρυση του οποίου είχε ανακηρύξει το ΙΚ ουσιαστικά κατέρρευσε τον Ιούλιο, όταν ιρακινές δυνάμεις με την υποστήριξη των ΗΠΑ ανακατέλαβαν τη Μοσούλη, τη de facto πρωτεύουσα της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Ιράκ, έπειτα από μια επιχείρηση που κράτησε εννιά μήνες.

«Το ότι οι μάχες στη Μοσούλη σταμάτησαν δεν σημαίνει πως οι ανθρωπιστικές ανάγκες δεν είναι μεγάλες. Τα παιδιά χρειάζονται τώρα τη βοήθειά μας περισσότερο από ποτέ—τόσο εκείνα που είναι ακόμη εκτοπισμένα, όσο και εκείνα που επιστρέφουν για να δουν τι έχει απομείνει από τα σπίτια τους», σημειώνει στην ανακοίνωση η Άνα Λόξιν, η επικεφαλής της διεύθυνσης της ΜΚΟ για το Ιράκ.

«Μεγάλα τμήματα της Μοσούλης μετατράπηκαν σε συντρίμμια· σχολεία, σπίτια, νοσοκομεία, δρόμοι, παιδότοποι, πάρκα. Έχω μιλήσει με δεκάδες παιδιά τα οποία τα στοιχειώνουν τα βιώματά τους, που φέρουν ψυχολογικά τραύματα τα οποία θα κάνουν χρόνια να επουλωθούν», συμπληρώνει η Λόξιν.

Μετά την ανάκτηση του ελέγχου της Μοσούλης και μικρότερων πόλεων στο βόρειο και στο δυτικό τμήμα του Ιράκ, το μοναδικό τμήμα της ιρακινής επικράτειας υπό την κατοχή του ΙΚ βρίσκεται κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία, στο δυτικό τμήμα της χώρας, όπου η τζιχαντιστική οργάνωση επίσης υποχωρεί.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2017, 00:51